Muzeul Foişorul de Foc va fi reabilitat cu fonduri europene

Muzeul Pompierilor Foişorul de Foc va fi reparat şi modernizat cu fonduri europene, în cadrul unui proiect derulat de MAI, investiţia fiind de 4,5 milioane de euro, din care 80% reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă şi restul co-finanţare de la bugetul de stat. Lucrările vor dura doi ani.

După 55 de ani de la inaugurare, Muzeul Pompierilor ”Foişorul de Foc” va fi reabilitat din fonduri europene. Muzeul Naţional al Pompierilor ”Foişorul de Foc” va fi restaurat şi modernizat din fonduri europene, în cadrul unui proiect gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. În urma activităţilor de reparare, conservare şi modernizare se va consolida infrastructura clădirii, ceea ce va permite valorificarea patrimoniului cultural existent”, informează Ministerul de Interne, printr-un comunicat de presă.

Muzeul Naţional al Pompierilor le prezintă vizitatorilor regulile şi măsurile de pază contra incendiilor şi detalii din istoria pompierilor, a personalităţilor, a marilor incendii, modul de expunere evidenţiind arhitectura interioară clădirii, declarată monument istoric.

Colecţiile muzeului includ peste 10.000 de obiecte, reprezentative pentru pompierii români – militari, voluntari şi civili – care atestă, în mod sugestiv şi convingător, evoluţia protecţiei împotriva incendiilor pe teritoriul României. Totodată vizitatorii pot vedea numeroase exponate donate de pompieri din alte ţări. Proiectul de reabilitare a Muzeului Naţional al Pompierilor face parte din programul naţional prin care se intenţionează restaurarea şi reabilitarea termică şi energetică a clădirilor aflate în patrimoniul de stat, inclusiv a unor imobile cu valoare istorică”, mai arată sursa citată.

Potrivit MAI, în cadrul acestui program de restaurare a clădirilor istorice, instituţia a depus deja cereri de proiecte în valoare de peste 180 de milioane de lei, dintre care aproximativ 4.5 milioane de euro sunt pentru Foişorul de Foc, 80% reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă, iar restul co-finanţare de la bugetul de stat.

Lucrările de restaurare a Foişorului de Foc vor dura doi ani, iar la final va fi reintrodus în circuitul turistic intern şi internaţional, în acest sens, proiectul înscriindu-se în Planul de dezvoltare a Municipiului Bucureşti, prin contribuţia semnificativă la dezvoltarea turismului şi valorificarea moştenirii cultural-istorice”, mai spune MAI.

 Clădirea în care se află acum Muzeul Naţional al Pompierilor a fost construită în anii 1891-1892, fiind post de observaţie şi anunţare a posturilor de pompieri, prin mijloace specifice epocii, despre apariţia unor incendii. Pe lângă turnul de observare şi anunţare, construcţia dispunea de rezervor de apă, spaţii de cazare pentru pompieri, resurse şi dotări necesare pentru intervenţia la incendii.

După 42 de ani, o dată cu modernizarea posibilităţilor de anunţare a incendiilor, Foişorul de Foc a fost transformat în depozit. În 1960 colonelul Nicolae Ioanovici a propus transformarea clădirii în muzeu, inaugurarea având loc în data de 17 septembrie 1963.