NATO începe procesul de retragere a trupelor din Afganistan

Demararea procesului de retragere a trupelor NATO din Afganistan va începe la 1 mai 2021, după ce alianţa care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe, care a avut loc miercuri seara. Oficialii au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie. Procedura va fi demarată în două săptămani și se va desfășura pe etape.

Decizia de retragere a trupelor a fost propusă de președintele Statelor Uunite ale Americii, Joe Biden. Data de 11 septembrie este una simbolică. În 2001 au avut loc atentatele în care au fost distruse turnurile gemene, iar Statele Unite au trimis atunci primele trupe în Afganistan. 

Peste 600 de militari români din Afganistan vor reveni în țară în următoarele luni

În Afganistan sunt 670 de militari români care vor reveni în țară în următoarele luni. 27 și-au pierdut viața în cei 20 de ani de război.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan.

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.