NATO și UE sancționează Rusia după decizia de recunoaștere a republicilor separatisete

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o serie de declaraţii după reuniunea de urgenţă a alianţei, cu privire la criza ucraineană şi la acţiunile de escaladare a conflictului luate de Rusia, afirmând că este cel mai periculos moment pentru securitatea Europei, iar dacă Rusia decide să atace Ucraina, vor exista sancţiuni şi mai dure informează CNN.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a evidențiat necesitatea reconstruirii mecanismului de securitate în Europa, în timp ce el și șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, au anunțat primul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, într-o conferință de presă comună la Paris, marți, în urma deciziei Moscovei de a recunoaște independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Germania oprește proiectul Nord Stream 2

Anunțul cancelarului german Olaf Scholz a fost cel mai puternic răspuns concret de până acum din partea Occidentului la acțiunea militară a Rusiei în estul Ucrainei. Dar pune Europa într-o poziție inconfortabilă – Rusia ar putea pur și simplu să închidă celelalte robinete de gaz care alimentează cea mai mare parte a continentului și să lase milioane de oameni în întuneric și frig.

Temerile că Rusia ar folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică pentru a-și împinge interesele – și expansionismul – în Europa erau bine întemeiate.

Indiferent dacă Germania abandonează sau nu în mod oficial Nord Stream 2, acțiunile Rusiei în Ucraina fac proiectul insuportabil din punct de vedere politic.