Nicola Sturgeon fost premier al Scoției a fost arestată

1e6aae00 4bcf 4f4f 99bd 8070c61ffd89 1

Poliția a confirmat că o femeie în vârstă de 52 de ani a fost reținută ca suspect și este interogată de detectivi.

La data de 5 aprilie, ofițerii au percheziționat casa lui Sturgeon și sediul partidului din Edinburgh. De asemenea, soțul ei, Peter Murrell, fost director executiv al SNP, a fost arestat și el, dar a fost eliberat fără a i se aduce acuzații.

Aproape două săptămâni mai târziu, trezorierul SNP, Colin Beattie, a fost arestat și eliberat fără acuzații. Atât Murrell, cât și Beattie au fost tratați ca suspecți și au fost reținuți pentru o perioadă legal definită de până la 12 ore de interogatoriu înainte de a fi eliberați în așteptarea unor investigații suplimentare.

Potrivit Legii Justiției Penale din Scoția din 2016, poliția poate elibera un suspect pentru o investigație ulterioară, dar acesta poate fi rearestat mai târziu.

Nicola Sturgeon a servit ca prim-ministru al Scoției timp de opt ani. Demisia ei șoc a avut loc pe 15 februarie, când a declarat că știa „în mintea și în inima mea” că acesta era momentul potrivit să se retragă. Ea este prim-ministrul cu cea mai lungă perioadă de mandat și a fost prima femeie care a ocupat această poziție.

Doamna Sturgeon a insistat că demisia ei nu a fost în urma „ultimei perioade de presiune”, care a inclus controverse referitoare la reformele de gen, deținuții transgender și strategia privind independența. Cu toate acestea, în decurs de o lună de la ultima zi a sa, pe 28 martie, investigația privind finanțele SNP – care a început acum aproape doi ani – a ieșit în prim-plan. S-au făcut plângeri referitoare la peste 600.000 de lire sterline donate SNP de către activiști. Banii au fost strânși după ce partidul a căutat să adune fonduri pentru o viitoare campanie de referendum, iar Poliția Scoțiană a lansat Operațiunea Branchform pentru a examina ce s-a întâmplat cu aceștia.