×

Nicuşor Dan cheamă sindicatele la Cotroceni: Preşedintele intră în jocul reformei fiscale

Nicuşor Dan cheamă sindicatele la Cotroceni: Preşedintele intră în jocul reformei fiscale

După consultările cu mediul de afaceri, Preşedintele României se întâlneşte cu liderii sindicali pentru a discuta măsurile fiscale aflate în negociere între partidele pro-europene. Sindicatele cer stoparea austerităţii, echitate fiscală şi o Preşedinţie activă, nu doar decorativă.

Luni dimineaţă, la ora 8.30, Palatul Cotroceni devine scena unui nou episod de consultări sociale, odată cu întâlnirea preşedintelui Nicuşor Dan cu reprezentanţii celor mai mari confederaţii sindicale din România: Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, CNSLR – Frăţia, Confederaţia Meridian şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

Întâlnirea survine într-un context tensionat, marcat de criza bugetară, negocieri politice complicate şi proteste sindicale tot mai vizibile. Discuțiile vizează setul de măsuri fiscale pregătit de partidele pro-europene, măsuri care ar urma să vizeze reducerea deficitului, dar care, potrivit sindicatelor, riscă să adâncească inechităţile sociale.

Sindicatele îşi cer locul la masa deciziilor

Printre temele centrale pe care liderii sindicali le vor aduce în discuţie se numără reforma fiscală echitabilă, oprirea măsurilor de austeritate, redimensionarea corectă a aparatului administrativ – nu prin concedieri masive, ci prin investiţii în resursa umană –, precum şi eliminarea privilegiilor politice și stoparea subvențiilor excesive către partide.

Cartel Alfa, una dintre cele mai vocale confederaţii în ultima perioadă, a protestat săptămâna trecută chiar în faţa Palatului Cotroceni. Mesajul transmis a fost clar: „România are nevoie de un președinte mediator, nu de un spectator care validează tacit politici nedrepte”.

Echilibru între business și muncă

Întâlnirea de luni vine după o serie de discuţii purtate pe 29 mai de președintele Nicușor Dan cu reprezentanții principalelor organizații patronale din România, precum Concordia, Consiliul Investitorilor Străini sau AmCham. A fost o primă rundă de consultări în care prioritățile mediului de afaceri s-au conturat în jurul stabilității fiscale și menținerii predictibilității pentru investitori.

Sindicatele reclamă însă faptul că până acum dialogul a fost dezechilibrat și în favoarea capitalului. „Este inacceptabil ca politica fiscală a ţării să fie dictată doar de mediul de afaceri şi de grupuri de lobby interesate exclusiv de păstrarea profitului existent”, avertizează Cartel Alfa.

O Preşedinţie chemată la mediere

Mesajul sindicatelor este convergent: România are nevoie de o Preşedinţie activă, care să nu se limiteze la un rol simbolic, ci să intervină ca veritabil mediator al conflictelor sociale. Solicitările vizează construirea unui dialog social real și incluziv, în care toți actorii – lucrători, angajatori și societate civilă – să participe la conturarea politicilor publice.

Reformele fiscale dorite de partidele pro-europene ar urma să includă o lărgire a bazei de impozitare, posibile tăieri de cheltuieli și o reechilibrare a priorităților bugetare. În absența unui pact social asumat, asemenea măsuri riscă să genereze o nouă perioadă de instabilitate și proteste în lanț.

Urmează decizii cruciale

Întâlnirea de la Cotroceni poate marca un moment de cotitură: fie deschide calea către o reformă fiscală negociată și echitabilă, fie prelungește starea de conflict social. Toate semnalele arată că sindicatele nu vor mai accepta rolul decorativ rezervat în ultimele decenii partenerilor sociali.

Rămâne de văzut dacă preşedintele Nicuşor Dan îşi va asuma cu adevărat rolul de mediator între interesele de clasă divergente sau va continua linia unei președinții rezervate. Pentru moment, scena este pregătită, iar vocile sindicatelor nu par dispuse să mai rămână în fundal.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura