Nicuşor Dan: „Gabriela Firea este sursa frigului din apartamente”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pune avariile reţelei de termoficare din Bucureşti în responsabilitatea fostului primar, Gabriela Firea, care în 4 ani „nu a făcut nimic” pentru a moderniza reţeaua. În replică, gabriela Firea îl acuză că face campanie electorală pentru Ludovid orban, în loc să se ocupe de problemele bucureștenilor.

„Avem 6 săptămâni de când încercăm să ţinem pe linia de plutire un oraş făcut praf şi să punem bazele dezvoltării viitoare. Nu vreau să pierdem timpul în polemici şi să ne scuzăm invocând greaua moştenire. Dar tupeul, obrăznicia şi minciuna fostului primar general depăşesc orice limită şi nu pot să nu răspund. Ca să fie foarte clar, Gabriela Firea este sursa frigului din apartamentele dumneavoastră. Despre ce vom putea noi îmbunătăţi, după dezastrul făcut de ea, putem fi punctual şi în timp evaluaţi de bucureşteni. Nu am promis miracole, ci administraţie onestă şi eficientă”, a scris Nicuşor Dan duminică pe Facebook.

El enumeră cauzele pentru care s-a ajuns în situația de azi.

„Iată ce nu a făcut Gabriela Firea în 4 ani:

1. Nu a făcut practic nimic pentru a moderniza rețeaua de termoficare a Bucureștiului

2. Nu a reușit să absoarbă 300 de milioane de euro bani europeni, deși i-a avut la dispoziție încă din 2016

3. În vara aceasta, Gabriela Firea a amânat, din interes electoral, lucrările absolut vitale de reparație care ar fi permis evitarea avariilor din prezent

4. În consecință, rețeaua de termoficare a devenit, la propriu, un ciur prin care se risipesc banii bucureștenilor, pierderile de apă caldă fiind de mai bine de trei ori mai mari în 2020 decât în 2016

5. Pierderile de pe rețea determină ca aceasta să funcționeze la limita de avarie. E motivul pentru care CET Sud a căzut vinerea trecută, cu afectarea întregii zone de est a Capitalei timp de o săptămână

6. Nu a plătit subvenția și a dus Elcen în insolvență. În consecință, Elcen nu a putut accesa bani europeni și nu s-a putut moderniza

7. În același timp, toată clientela PSD, aciuată în managementul unor companii ca Termoenergetica a fost remunerată cu salarii uriașe pentru servicii fie nerealizate, fie de proastă calitate. Acum ne ocupăm de urgențe și nenorociri lăsate de această caracatiță plină de tupeu. Dar ne vom ocupa și de ei”, a mai scris Nicuțor Dan.

Actualul primar afirmă că a făcut rost de finanțări pentru a repara rețeaua de termoficare și pentru a stinge datoria către ELCEN

„Iată ce am făcut, în colaborare cu Guvernul, în 6 săptămâni de când am preluat mandatul:

1. Am semnat contractul pentru 300 milioane euro bani europeni pentru modernizarea rețelei

2. Avem, de asemenea, alocați 200 milioane euro prin PNRR pentru modernizarea rețelei

3. Vom primi 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru contractarea, în regim privat, a unor echipe suplimentare de intervenție la avariile care au loc în prezent

4. Am compensat 300 milioane lei datorii către Elcen. În consecință, Elcen va ieși din insolvență

5. Elcen va accesa 370 milioane euro pentru modernizarea centralelor proprii (bani imposibil de accesat în perioada în care societatea a fost în insolvență). Noua tehnologie reduce costurile, reduce poluarea și, foarte important, permite revenirea mult mai rapidă în caz de avarii.”

El spune că va dura până când vor fi remediate problemele, care sunt vechi de 30 de ani.

„Acestea sunt faptele. Restul, nu este altceva decât o încercare obraznică și cinică de a specula pe seama nervilor bucureștenilor, care, fără voia lor, au fost obligați în aceste zile să suporte frigul din case și lipsa apei calde.

Știu că există așteptări uriașe de la mandatul meu, știu că primarul în funcție răspunde pentru tot dezastrul administrației trecute. Știu că timpul nu are răbdare cu cei care îngheață de frig în propria locuință și nu au acces la apă caldă. Îi asigur că voi face, în continuare, tot ce este omenește posibil pentru a rezolva într-un timp cât mai scurt această bătaie de joc la care sunt supuși din cauzele expuse. Este inadmisibil ca într-o Capitală a unei țări UE să avem astfel de probleme de evul mediu. Vă spun și aici că știu prin ce treceți și că sunt aici să rezolv. O să mai dureze până reparăm toate greșelile care s-au făcut în ultimii 30 de ani și mai cu seamă în ultimii patru ani. În 45 de zile nu se poate, dar cu seriozitate și perseverență, vom îndrepta răul. Aceasta este o promisiune”, a încheiat Nicușor Dan.

Gabriela Firea: „Frigușor Ban a scris o compunere dictată”

Replica fostului primar Gabriela Firea nu a întârziat. Ea îl acuză pe Nicușor Dan că, în să rezolve problenmele capitalei, a făcut campanie electorală pentru Ludovic Orban.

„Frigusor Ban a scris o compunere dictată de baietii bogati de la ELCEN. Nu explica de ce traim cea mai mare criza in termoficare. Niciodata nu au fost atat de multe blocuri lasate fara apa calda si caldura. Dar ne explica de ce a mintit în campanie că, în prima zi de mandat, va rezolva problema apei calde si a căldurii. Minciuna are picioare scurte!

Iar zilele acestea, în loc să se zbată pentru bucuresteni, el si-a pierdut timpul în campanie pentru Orban.

A promis că va sta cu “poporul” dar îi place la masă cu rechinii politici.

Fiecare minciuna din campanie o va resimti prin toti porii.

Pentru că nu poti minti cu nerusinare si să crezi că tu esti desteptul desteptilor iar toată lumea e naivă și te crede la nesfârsit pe cuvânt!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.