Nisipul de pe plajele din Sardinia este furat și vândut pe internet

Insula Sardinia, o importantă atracție turistică din Italia, cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, se confruntă cu o problemă mai puțin întâlnită. De câțiva ani, fie că vor să îl folosească pentru a-și decora acvariul, fie că vor să îl vândă pe internet, turiștii pleacă acasă cu tot cu nisip și, în ciuda sancțiunilor care ajung până la 3.000 de euro, autoritățile nu reușesc să scape de acest fenomen.

În fiecare an, turiștii aleg să se întoarcă acasă cu un suvenir mai puțin obișnuit, cu nisipul de pe plajele unde își petrec vacanța. Practica este foarte des întâlnită, astfel că, avertizează autoritățile, dacă „hoții de nisip” nu se opresc din a mai face asta, renumitele plaje ar putea chiar să dispară. Și chiar dacă nu dispar, devin din ce în ce mai puțin plăcute și, deci, mai puțin populare.

La sfârșitul lunii iulie, un localnic a surprins un cuplu în timp ce umplea o sticlă cu nisip, motiv pentru care a alertat autoritățile.

„Când au sosit polițiștii, cuplul a negat acest lucru și chiar a încercat să ascundă sticla sub un prosop de plajă”, a spus Andrea Abis, care este primarul orașului Cabras, un oraș și o municipalitate care se mândrește cu 20 de mile de coastă curată, potrivit The Guardian.

Cuplul a fost amendat pe loc cu 1.000 de euro, însă, în fiecare vară situația se repetă în nenumărate rânduri. Amenzile pentru astfel de fapte încep de la 500 de euro și ajung la 3.000. Și în ciuda sumelor mari, oamenii nu sunt descurajați să fure nisipul pe post de suvenir.

În 2019, un cuplu francez care a vizitat Sardinia a fost prins cu 40 kg de nisip în portbagajul SUV-ului. Poliția a descoperit nisipul înghesuit în 14 sticle de plastic luate de pe o plajă din Chia, sudul Sardiniei.

„Acesta a fost cel mai uimitor caz de până acum. Cuplul și-a dorit nisipul pentru a decora acvariul” , a declarat Carlo Lazzari, comandantul grupului de poliție financiară din Olbia.