Noi detalii despre “lagărele de bătrâni” din Ilfov

Înaintea descinderilor de marţi, procurorii DIICOT au interceptat mai multe discuţii telefonice în dosarul “lagărelor” din Ilfov. Parte dintre acestea, dar şi declaraţiile martorilor, surprind regimul de înfometare la care au fost supuse victimele.

„Membrii grupării cu rol de execuţie sunt implicaţi în infracţiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziţionată din fondurile centrelor dar şi din hrana adusă de aparţinătorii beneficiarilor. De altfel, aceştia sunt implicaţi şi în furtul articolelor de îmbrăcăminte şi a medicamentelor aduse acestora de către familii”, notează procurorii, conform Buletin de Bucureşti.

Cei cazaţi în aceste centre locuiau în încăperi neîncălzite corespunzător, fără alt mobilier decât patul, cu aşternuturi  infestate de ploşniţe, ”care se hrănesc cu sânge prin înţeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor”.

„A redus porţiile de la două felii de pâine cu margarină ARO, la una, câte două felii de pâine cu zacuscă”, spune un martor.

Unul dintre angajaţi povesteşte că atunci când a gătit ciorbă beneficiarilor, a adăugat un borcan întreg de ardei iute tocat şi, ulteior, a povestit amuzat cum victimele aveau un disconfort fiziologic accentuat atunci când mergeau la toaletă.

 Victimele erau cazate şi în condiţii improprii, în imobile care nici măcar nu erau racordate la reţeaua de canalizare. În situaţiile în care fosa septică refula, acestea erau puse să care cu găleata dejecţiile, relevă discuţiile dintre angajaţi.

De asemenea, cadrele medicale au relatat că pacienţii erau bătuţi, iar o femeie avea o rană gravă la mână.

”Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roşie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o şi a ieşit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut nişte poze mai concludente…”, i-a relatat asistenta managerului.

 Patru inculpaţi în acest dosar au fosta arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpaţi sunt în stare de libertate.  DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv

98 de persoane au fost preluate de la cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziţii.