Noi studii clinice referitoare la medicamente antivirale orale pentru COVID, anunțate de Pfizer şi Merck & Co

Pfizer şi Merck & Co au anunţat miercuri noi studii clinice referitoare la medicamente antivirale orale pentru Covid-19, în contextul intensificării cursei pentru dezvoltarea unui tratament uşor de administrat împotriva acestei boli posibil fatale, transmite News.ro, care citează Reuters. Pfizer a declarat că studiul de fază medie şi târzie va înrola 1.140 de adulţi nespitalizaţi, diagnosticaţi cu infecţie cu coronavirus, care nu sunt expuşi riscului de boli grave.

Pacienţii din studiu vor primi pilula Pfizer, cunoscută sub numele de PF-07321332, şi o doză mică de ritonavir, un medicament mai vechi utilizat pe scară largă în tratamentele combinate pentru infecţia cu HIV. Medicamentul Pfizer este conceput pentru a bloca activitatea unei enzime cheie care este necesară pentru multiplicarea coronavirusului.

Merck a declarat că noul său studiu va studia medicamentul experimental molnupiravir pentru prevenirea Covid-19 în rândul adulţilor din aceeaşi gospodărie, atunci când unul dintre aceştia este diagnosticat cu infecţie coronavirus simptomatică.

Merck şi partenerul Ridgeback Biotherapeutics efectuează deja un studiu în stadiu târziu al tratamentului la pacienţii care nu sunt spitalizaţi, pentru a vedea dacă reduce riscul de spitalizare sau deces. Molnupiravir este un tip de antiviral conceput pentru a introduce erori în ARN-ul virusului care, în cele din urmă, îl împiedică să se multiplice.

Pfizer a început în iulie un studiu diferit al PF-07321332 la adulţii cu infecţie Covid-19 care prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi grav din cauza condiţiilor de sănătate preexistente, cum ar fi diabetul. Compania a declarat că aşteaptă rezultatele iniţiale ale studiului în această toamnă. Pfizer şi Merck şi compania farmaceutică elveţiană Roche au făcut cele mai multe progrese în dezvoltarea a ceea ce ar fi prima pastilă antivirală pentru a trata sau, eventual, preveni Covid-19.

Până în prezent, medicamentul intravenos Veklury, al companiei Gilek Sciences, cunoscut generic sub numele de remdesivir, este singurul tratament antiviral aprobat pentru Covid-19 în Statele Unite.

Roche şi partenerul Atea Pharmaceuticals au declarat în iunie că datele timpurii dintr-un studiu privind antiviralului lor experimental AT-527 au arătat că acesta a scăzut încărcătura virală la pacienţii spitalizaţi. Merck a declarat în iunie că guvernul SUA a fost de acord să plătească aproximativ 1,2 miliarde de dolari pentru 1,7 milioane de cure de molnupiravir, dacă se va dovedi că funcţionează şi este autorizat de autorităţile de reglementare.

Compania a declarat că se aşteaptă să solicite autorizaţie de utilizare în caz de urgenţă a molnupiravir în SUA cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2021. Pfizer a afirmat, în iulie, că dacă studiul clinic pentru l PF-07321332 va avea succes va depune o solicitare pentru autorizaţia de utilizare de urgenţă în trimestrul patru.