Noile cărți de identitate cu Cipuri, disponibile din august

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat miercuri că noile cărți de identitate electoronică (cu cipuri) vor fi disponibile începând din august, 2021, urmând să ajungă, treptat, la persoanele cărora le expiră buletinele.

„Vreau să precizez de la început că proiectul noilor cărți de identitate aparține Ministerului Afacerilor de Interne”, a comentat Ciprian Teleman, subliniind că treaba Ministerului său este de a gestiona Cloud-ul Guvernamental, care are rolul de a centraliza toate informațiile cetățenilor României.

Mai mult, a explicat Teleman, noua carte de identitate – care va avea dimensiunea unui card bancar – va conține pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană își va putea stoca „semnătura digitală”.

„Din august vor fi puse în circulație aceste documente de identitate electronică. (…) Pe scurt, vorbim de un sistem mare, structura lui semănând cu un Cloud. Adică un nucleu de date de bună calitate pe care-l vor putea accesa și alte instituții de stat, din sistemul administrativ, fiscal, justitiție, MAI etc.”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Oficialul a mai precizat că tranziția spre noile cărți de identitate și spre un sistem complet digitalizat va dura mai mulți ani.