Noile condiţii de intrare în Bulgaria, începând din 1 septembrie 2021

Autorităţile bulgare au revizuit condiţiile de intrare în Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19, iar noile măsuri se aplică începând cu 1 septembrie 2021, astfel că românii trebuie să prezinte la frontieră anumite documente, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Până acum, românii puteau merge în Bulgaria fără a avea nevoie de alte documente în afara celor de călătorie.

Conform noilor prevederi, cetățenii români care sosesc din România (menținută în zona verde) pot intra în Bulgaria cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:
  • un certificat digital european COVID-19 care atestă vaccinarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19;
  • un certificat digital european COVID-19 care atestă vindecarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19;
  • un certificat digital european COVID-19 care atestă testarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19.
Categoriile exceptate
Printre categoriile de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente COVID-19 la intrarea în Bulgaria se află persoanele care tranzitează această țară, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, precum și copiii cu vârsta de până la 12 ani.
Mai multe informații cu privire la clasificarea statelor pe zone (verde, portocalie, roșie), respectiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care merg în Bulgaria din aceste state, precum și eventuale excepții de la aceste măsuri pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe român: https://www.mae.ro/node/51904.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: 0035929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: 00359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51904 și http://sofia.mae.ro/, informarea temeinică anterior deplasării în străinătate și respectarea cu strictețe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.