Norvegia înăspreşte restricţiile pentru Covid-19 şi accelerează vaccinările

Norvegia va înăspri restricţiile pentru Covid-19 şi va accelera vaccinările pentru a limita extinderea aşteptată a variantei Omicron, a anunţat luni premierul Jonas Gahr Stoere, citat de Reuters.

Prezentând a patru rundă de măsuri din ultimele două săptămâni, guvernul a anunţat interzicerea servicii alcoolului în baruri şi restaurante, închiderea sălilor de fitness şi a piscinelor pentru majoritatea utilizatorilor şi reguli mai stricte în şcoli, între alte măsuri.

„Nu există nicio îndoială – noua variantă schimbă regulile. De aceea trebuie să acţionăm rapid şi trebuie să acţionăm din nou. Pentru mulţi, acest lucru se va simţi ca o izolare, dacă nu a societăţii, atunci a vieţii lor şi a mijloacelor de existenţă”, a declarat Stoere într-o conferinţă de presă.”

Marea Britanie a înregistrat luni primul deces confirmat public la nivel global din cauza tulpinii Omicron care se răspândeşte rapid.

Noile restricţii ale Norvegiei ar putea pune sub semnul întrebării planul băncii centrale de a majora ratele dobânzilor în cursul acestei săptămâni, potrivit DNB Markets.

Moneda coroanei s-a depreciat cu 0,9% luni, pe măsură ce au apărut ştiri despre noile măsuri.

Pentru a accelera vaccinarea cu doze de rapel, guvernul a spus că forţele armate, precum şi farmaciile, vor ajuta la campania de inoculare.

În acelaşi timp, restricţiile vor fi aplicate mai pe scară mai largă, a adăugat guvernul.

Norvegia stabileşte recorduri atât în ​​ceea ce priveşte noile infecţii cu Covid-19, cât şi în ceea ce priveşte spitalizările, parţial din cauza răspândirii Omicron, care ar urma să devină varianta dominantă în zilele următoare.

”Lipsa de acţiune acum ar putea duce la consecinţe negative mari pentru societate, nu doar pentru serviciile de sănătate şi municipalităţi”, a anunţat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

Dacă nu s-ar stabili măsuri eficiente, ţara cu 5,4 milioane de locuitori riscă să aibă zilnic între 90.000 şi 300.000 de cazuri noi de Covid-19, de la începutul lunii ianuarie, a adăugat FHI.

viewscnt