Noua Lege a pensiilor prezentată în coaliție: majorări prevăzute pentru 2024

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți seară că proiectul noii legi a pensiilor a fost convenit în cadrul coaliției și se așteaptă ca aceasta să fie adoptată, în procedură de urgență, până în 20 noiembrie. Ciolacu a subliniat că, începând cu 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor beneficia de o creștere de 13,8%, echivalentul ratei inflației. O a doua majorare este anticipată pentru 1 septembrie 2024, aceasta având un caracter diferențiat, cu scopul de a corecta inechitățile existente.

Ministerul Muncii a confirmat că proiectul pentru legea pensiilor publice a fost recent pus în transparență decizională și poate fi consultat pe site-ul oficial al ministerului.

Marcel Ciolacu a oferit detalii suplimentare într-o intervenție la România TV, menționând că noua lege a pensiilor a fost prezentată în interiorul coaliției. El a lăudat eforturile ministrului muncii și ale echipei sale pentru elaborarea rapidă a proiectului. După o perioadă de 10 zile de dezbatere publică, legea va fi avizată și trimisă spre Parlament pentru adoptare.

Premierul a reiterat planul de creștere a pensiilor cu rata inflației, începând cu 1 ianuarie 2024. O altă majorare este prevăzută pentru septembrie 2024, după finalizarea procedurii de recalculare a tuturor dosarelor de pensie, care numără aproximativ 4.765.000 de dosare. Ciolacu a subliniat că pensiile speciale vor fi, de asemenea, indexate cu rata inflației, orice decizie contrară fiind neconstituțională.

În contextul noii legi, premierul a subliniat că obiectivul principal este de a corecta inechitățile existente. El a asigurat cetățenii că nicio pensie nu va fi afectată și că toate drepturile obținute pe baza legilor anterioare vor fi respectate. Toate proiecțiile și modificările propuse sunt orientate către viitor, iar recalcularea nu va duce la pierderea vreunui ban pentru pensionari.