Novak Djokovic este dezamăgit după decizia Curții de a respinge apelul privind retragerea vizei

Un tribunal australian a respins duminică apelul lui Novak Djokovic împotriva unui ordin de deportare, zdrobind speranțele starului de tenis de a juca la Australian Open.

Trei judecători de la Curtea Federală au menținut vineri decizia luată de ministrul imigrației Alex Hawke de a anula viza sârbului de 34 de ani din motive de interes public. Judecătorii au respins afirmațiile apărării lui Djokovic conform cărora motivul pentru anulare a fost „invalid” și „ilogic”. Decizia înseamnă probabil că Djokovic, care nu este vaccinat împotriva COVID-19, va rămâne în detenție la Melbourne până când va fi deportat. Un ordin de deportare include de obicei și o interdicție de trei ani de întoarcere în Australia. Acest lucru marchează, de asemenea, sfârșitul încercării Tenisului No. 1 mondial de a-și apăra titlul Australian Open și de a câștiga al 21-lea titlu record de Grand Slam.

Într-o scurtă declarație după verdict, Djokovic a declarat că este „profund dezamăgit”, dar a promis și că va coopera cu autoritățile. „Îmi voi face ceva timp să mă odihnesc și să mă recuperez înainte de a face alte comentarii”, a spus Djokovic.

Hawke a anulat viza pe motiv că prezența lui Djokovic în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea și „bună ordine” a publicului australian și „ar putea fi contraproductivă pentru eforturile de vaccinare ale altora din Australia. Viza lui Djokovic a fost inițial anulată pe 6 ianuarie pe aeroportul din Melbourne, la câteva ore după ce a sosit pentru a concura în primul Grand Slam din 2022. Un oficial de frontieră a anulat viza după ce a decis că Djokovic nu se califică pentru o scutire medicală conform regulilor Australiei pentru vizitatorii nevaccinați.