O fotografie cu întâlnirea dintre o vulpe și o marmotă, câștigătoare la Wildlife Photographer of the Year 2019

Chinezul Yongqing Bao a câștigat competiția „Wildlife Photographer of the Year 2019” cu o fotografie care înfățișează momentul dinaintea unei confruntări dintre o vulpe tibetană și o marmotă.

Foto: Yongqing Bao

În poziție verticală, cu degetele răsfirate și gura deschisă, marmota pare paralizată de frică. Vulpea, pregătită de atac, privește animalul rozător de la o distanță foarte mică.

Fotografia, numită „The Moment” a fost realizată pe o pajişte alpină de pe Platoul Tibetan Chinez. Aflat la o înălțime de 4500 de metri deasupra mării, platoul mai este numit și „acoperișul lumii”.

Instantaneul i-a adus nativului tibetan din provincia chineză Qinghai Yongqing Bao, specializat în fotografie de natură şi pasionat de ecologie, premiul Wildlife Photographer of the Year 2019.

„Intensitatea expresivă a poziţiilor corporale este fascinantă, iar fluxul de energie care circulă prin labele ridicate par să menţină protagoniştii într-un echilibru perfect”, a spus președinta juriului, Roz Kidman Cox. „Imaginile surprinse pe platoul tibetan Qinghai sunt destul de rare, dar imortalizarea unei interacţiuni atât de puternice între o vulpe tibetană şi o marmotă – două specii esenţiale pentru ecosistemul pajiştilor de la altitudini mari – este extraordinară”.

„Această imagine fascinantă redă provocarea supremă a naturii – lupta pentru supravieţuire”, a precizat directorul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, Michael Dixon. „Regiunea în care a fost realizată această fotografie, cunoscută şi sub numele de ‘al treilea pol’ datorită rezervelor enorme de apă aflate în câmpurile de gheaţă, este în pericol din cauza creşterii dramatice a temperaturilor asemenea celor din regiunea arctică. Într-un moment când habitatele preţioase se confruntă cu presiunea schimbărilor climatice, vederea unor astfel de momente efemere, dar fascinante ne aminteşte care sunt lucrurile pe care trebuie să le protejăm”.

Câștigătorul la categoria Young Wildlife Photographer of the Year este Cruz Erdmann, un băiat de 14 ani născut în Bali şi care acum locuieşte în Noua Zeelandă. Imaginea este cea a unui calamar de recif fosforescent surprinsă pe timpul unei scufundări nocturne în apele Strâmtorii Lembeh din Sulawesi de Nord.

Cele mai reuşite fotografii participante la competiţie vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, după care vor porni într-un turneu prin Marea Britanie şi în alte regiuni ale lumii. Fotografiile câștigătoare pot fi văzute aici.

sursa: green-report.ro