O şosea din Bucureşti va purta numele istoricului Neagu Djuvara

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, joi, cu 42 de voturi pentru şi unul împotrivă, ca o parte din Şoseaua Virtuţii din Bucureşti să poarte numele istoricului Neagu Djuvara. Proiectul a fost propus de consilierii PNL.

Neagu Djuvara a fost unul dintre primii istorici care au reuşit să apropie tinerii de istoria neideologizată, oferindu-le modele reale, nu confecţionate în laboratoarele politicii. Li s-a adresat în mod sincer, aducând după momentul decembrie 1989 istoria la statutul pe care îl merita, eliberând-o de rolul de instrument de propagandă. În contextul sărbătoririi Centenarului, oameni ca Neagu Djuvara care au iubit România, chiar şi din exil şi şi-au închinat existenţa pentru a-i scrie istoria ar trebui preţuiţi şi omagiaţi. Memoria unui astfel de om, a cărui iubire de-o viaţă a fost istoria, trebuie menţinută vie, pentru a inspira generaţiile viitoare”, se arată în expunerea de motive a proiectului votat joi.

Astfel, consilierii au decis ca segmentul din Şoseaua Virtuţii, cuprins între Calea Crângasi şi râul Dâmboviţa, să poarte numele istoricului Neagu Djuvara.

Istoricul Neagu Djuvara s-a stins din viaţă pe 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani. Memorialist, diplomat, filosof şi istoric, Neagu Djuvara era unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români. De asemenea, consilierii generali au mai decis, joi, schimbarea denumirii unor parcuri din sectorul 6 din Bucureşti. Astfel, Parcul Giuleşti se va numi Parcul Marin Preda, iar Parcul Fabricii se va numi Parcul Tudor Vladimirescu.