O statuie în bronz a Reginei Maria, de peste doi metri, dezvelită în Marea Britanie

Personalitatea Reginei Maria a fost evocată, miercuri, în Marea Britanie, prin dezvelirea unei statui a suveranei, în Ashford, oraşul unde viitoarea suverană a României s-a născut în 1875.

„Maria a României a avut tăria de a contribui la zidirea unei ţări, păstrându-şi întotdeauna delicateţea, aplecarea către artă şi respectul faţă de cultură”, au spus oficialii britanici, la Ashford, locul din Marea Britanie, unde viitoarea regină a României s-a născut pe 29 octombrie 1875. Personalitatea Reginei Maria a fost omagiată prin dezvelirea unei statui a suveranei, în cadrul unei ceremonii la care au participat Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, precum şi ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, Jessamy Blanford, primarul oraşului Ashford, oficialităţi de rang înalt din România şi Marea Britanie.

Realizată din bronz şi având o înălţime de 2,2 metri, statuia a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, ca urmare a câştigării unui concursul organizat, în luna iulie, de Institutul Cultural Român. Statuia este amplasată în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

De obicei caut să fiu şi atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel şi în cazul acestei statui. Ştim cu toţii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat şi mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă şi i se potriveşte perfect, dar, ca şi coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria, «pentru poporul meu, care mă ştie dârză şi ambiţioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc»”, a spus sculptorul Valentin Duicu.