”Oedipe” în varianta jazz şi Taraf de Haidouks – pe scena Operei din Lyon

Varianta jazz a operei lui George Enescu „Oedipe” va fi prezentată pe scena Operei din Lyon, pe 5 decembrie, iar începutul anului viitor va aduce un concert Taraf de Haidouks în instituţia de artă franceză, manifestările fiind cuprinse în Sezonul Franţa – România.

Olivier Conan, director L’Amphiteatre de l’Opera – care găzduieşte proiectele alternative la Opera din Lyon -, spune că seria de evenimente ce marchează Sezonul România – Franţa va începe cu concertul „Oedipe Redux”, pe 5 decembrie, adaptarea operei lui Enescu realizată de Lucian Ban şi Mat Maneri.

Conan le-a vorbit jurnaliştilor români despre munca muzicianului de jazz Lucian Ban pentru acest proiect, ce a durat aproximativ un an. „A pus la punct o punte perfectă între muzica clasică şi cea populară din România, rescriind opera lui Enescu – „Oedipe” – într-o viziune jazz, pe alocuri avangardistă, dar lirică. Pentru mine, este o creaţie care se înscrie în centrul tematicii propuse în acest context”, a punctat el.

Programul de la Opera din Lyon dedicat Sezonului Franţa – România este completat de ceea ce Conan a numit „cele mai mari nume ale muzicii populare rome din România, de export, din ultimii 20 de ani”, anume Taraf de Haidouks şi Fanfara Ciocârlia.

Taraf de Haidouks vor cânta, în premieră, pe scena mare a Operei din Lyon, pe 26 ianuarie, iar Fanfara Ciocârlia, pe 30 ianuarie, pe Scena Amfiteatru a operei franceze. Anterior concertului Fanfarei Ciocârlia, în aceeaşi zi, va fi prezentat, tot la Opera din Lyon, un concert al pianistei Dana Ciocârlie.

Pe cei de la Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, Conan i-a numit „nişte mari artişti”. Despre concertul celor de la Taraf de Haidouks, pe scena principală a Operei din Lyon, Olivier Conan spune că speră să fie „o nebunie”.

„I-am văzut de câteva ori, o dată la New York, la finalul unui turneu internaţional al lor. A fost unul dintre cele mai nebuneşti concerte pe care le-am văzut”, şi-a amintit el.

Sezonul Franţa – România se desfăşoară între zilele naţionale ale celor două ţări – 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019 – şi cuprinde sute de manifestări în Franţa şi România. Manifestările artiştilor români în Franţa, cuprinse în cadrul Sezonului, au loc între 27 noiembrie 2018 şi 14 aprilie 2019. De altfel, Sezonul va fi deschis pe 27 noiembrie, când preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, vor participa, la Catedrala Saint-Louis des Invalides din Paris, la o ceremonie dedicată atât Centenarului ţării noastre, cât şi marcării a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial. Evenimentul va cuprinde un concert ce reuneşte Ansamblul Instrumental din Paris şi Corul Madrigal.