Oligarhi și oficiali rușii au până la 213 miliarde de dolari ascunși în bănci elve țiene

elvetia

Băncile Elveției dețin bogății rusești secrete de până la 213 miliarde de dolari, estimează asociația industriei financiare a țării, deoarece sancțiunile împotriva Rusiei oferă o privire rară în interiorul seifurilor elvețiene – informează Reuters.

Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) a estimat că băncile dețin între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (213 miliarde de dolari) din banii clienților ruși în conturi offshore.

Acest lucru indică faptul că amploarea afacerilor rușilor bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru din lume pentru averi offshore, este mult mai extinsă decât expunerile în bilanț pe care câteva dintre firme au început să le detalieze. Dezvăluirea SBA este rară pentru Elveția, care a ascuns multe cereri anterioare de transparență și vine în momentul în care a făcut pasul neobișnuit de a aplica sancțiunile Uniunii Europene asupra numerarului rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Moscova luna trecută.

Există o dezbatere publică elvețiană din ce în ce mai aprinsă cu privire la rolul său, Mattea Meyer, copreședintele social-democraților, cerând Elveției să restrângă orice numerar aparținând rușilor apropiați președintelui Vladimir Putin și guvernului său.

„Proporția activelor deținute pentru clienții ruși reprezintă probabil o pondere în intervalul procentual scăzut de o singură cifră din totalul activelor transfrontaliere depuse la băncile elvețiene”, se arată într-o declarație trimisă miercuri către Reuters prin e-mail, referindu-se la banii deținuti. pentru clientii rezidenți în străinătate.

Analiștii au spus că expunerile directe ale băncilor elvețiene față de clienții ruși par gestionabile, pe baza a ceea ce a fost făcut public.

Cele mai mari două bănci din Elveția săptămâna trecută au detaliat expunerile „limitate” față de Rusia, cea mai mare UBS afirmând că o expunere directă de 634 de milioane de dolari a fost redusă de la sfârșitul anului.

Directorul executiv al Credit Suisse (CSGN.S), Thomas Gottstein, a declarat marți că aproximativ 4% din activele pe care a doua cea mai mare bancă a Elveției le administrează pentru clienții bogați aparțin rușilor, în valoare de zeci de miliarde de dolari. Aceasta este mult mai mare decât expunerea netă de credit de 848 de milioane de franci elvețieni din raportul anual al Credit Suisse. UBS (UBSG.S) și al treilea cel mai mare creditor listat din Elveția, Julius Baer (BAER.S), au refuzat să detalieze activele pe care le dețin pentru clienții ruși, dar CEO-ul UBS, Ralph Hamers, a indicat că sancțiunile țin cea mai mare bancă din țară ocupată. „În fiecare seară apar liste noi”, a spus el, adăugând că UBS caută să se protejeze nu numai împotriva conformității actuale, ci și împotriva riscului unor viitoare sancțiuni.