OMS: Închiderea școlilor și a frontierelor încetinește pandemia, dar nu o oprește

Măsurile radicale precum închiderea şcolilor şi a frontierelor pot încetini pandemia provocată de noul coronavirus, dar nu o pot stopa, a afirmat marţi Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Măsurile draconice nu vor permite probabil să oprească, ci mai degrabă să încetinească” propagarea virusului, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat AFP. „Virusul este aici, el trebuie controlat în cadrul societăţii”, a adăugat el, estimând că fiecare guvern european trebuie să găsească măsuri „echilibrate şi durabile” pe plan social şi economic pentru a-şi proteja populaţia.

Regiunea trebuie să fie gata, să detecteze, să protejeze, să trateze şi să reducă transmisia, a spus Kluge, dar a subliniat că „este fără sens ca oamenii să se plimbe pe stradă cu măşti”.

Între altele, „copiii nu au fost motoare ale epidemiei”, a menţionat responsabilul OMS, recunoscând totodată că pentru a asigura distanţarea socială, încurajată de OMS, decizia de închidere a şcolilor poate fi înţeleasă.

În ţările în care sistemele de sănătate sunt saturate, depistarea contaminărilor poate viza în primul rând grupurile vulnerabile.

Epidemia de Covid-19, maladia provocată de noul coronavirus, a făcut deja aproape 8.000 de morţi în lume.