Opera Maghiară a montat „Porgy and Bess” cu artişti albi care au minţit că au origini afro-americane

Opera de stat din Ungaria a fost criticată pentru că a pus în scenă, în mod ilegal, reprezentaţii ale operei „Porgy and Bess” care nu respectau regulile impuse de administratorii averii compozitorului George Gershwin, relatează The Guardian.

Neînţelegerile au început în 2018, când primele discuţii au fost legate de distribuţie. Aceasta era formată din actori albi, deşi reprezentanţii lui Gershwin au interzis adaptările care nu au actori afro-americani în distribuţie. Anul acesta, instituţia culturală din Budapesta a revenit cu o serie de încă şase spectacole, începută pe 5 aprilie, iar presa maghiară a speculat că actorii folosesc copii ilegale după partiturile închiriate pentru prestaţiile de anul trecut.

Programele aflate la vânzare în foaier în timpul reprezentaţiei au avut inscripţionate pe ele o notă în roşu. „Maniera de producţie a acestei reprezentaţii din „Porgy and Bess” nu este autorizată şi este contrară cererilor făcute în legătură cu prezentarea acestei opere”, afirmă aceasta.

Directorul general al Operei de Stat din Ungaria, Szilveszter Ókovács, a refuzat să comenteze asupra cererilor pentru The Guardian. El a îndreptat jurnaliştii spre o serie de întrebări adresate celor de la Index în legătură cu piesa : „Ce culoare este ‘negru’ pe scara Pantone?”, „Unul dintre bunicii lui Barack Obama a fost alb, credeţi că ar fi fost drept ca acesta să joace în ‘Porgy and Bess’?” şi „Aţi rămâne calmi dacă aţi plăti pentru un produs afişat în vitrina unui magazin, dar tranzacţia v-ar fi refuzată de vânzători pentru că nu sunteţi negru?”.

Controversele legate de „Porgy and Bess” nu sunt primele probleme cu care se confruntă instituţia culturală din Ungaria. Anul trecut, 15 reprezentaţii din musicalul „Billy Elliot” au fost anulate după ce presa de extremă dreapta a susţinut că producţia i-ar putea face homosexuali pe copii.

Libretul operei „Porgy and Bess” spune povestea lui Porgy, un cerşetor afro-american care trăieşte în mlaştinile din oraşul Charleston, situat în statul american Carolina de Sud. El încearcă să o salveze pe Bess de iubitul ei violent şi posesiv, Crown, şi de dealer-ul ei de droguri, Sportin’ Life. Aceasta a fost pusă în scenă pentru prima oară în Boston, pe 30 septembrie 1935, iar reprezentaţiile sale ulterioare au avut loc pe Broadway.

„Porgy and Bess” a avut în distribuţie un grup de interpreţi afro-americani specializaţi în operă, o decizie considerată a fi îndrăzneaţă la data premierei. Piesa nu s-a bucurat iniţial de prea multă popularitate datorită temelor cu caracter rasial, dar a devenit una dintre cele mai cunoscute şi interpretate opere după ce a fost pusă în scenă de Houston Grand Opera în 1976.