- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Operatori de salubritate: Măștile și mănușile folosite în pandemie nu sunt reciclabile
Mai multe firme de salubrizare din țară au făcut apel la populație să arunce măștile și mănușile folosite pentru a minimiza riscul de transmitere și contaminare cu Covid-19 la gunoiul menajer, și nu la pubela pentru deșeuri reciclabile sau în toalete.
„În vederea limitării pe cât posibil atât a contaminării membrilor familiei, cât și a personalului de salubrizare care are obligativitatea de a asigura colectarea și sortarea deșeurilor chiar și în situația instituirii stării de urgență, facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să nu procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de platic/metal sau hârtie/carton. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri”, a transmis Claudia Iordănescu, director executiv al Asociației ADI ECO Sibiu.
În comunicatul asociației li se mai recomandă sibienilor să utilizeze mănuși de protecție și să dezinfecteze mânerele pubelelor, în cazul în care trebuie să manevreze pubelele de gunoi din curte în fața casei și înapoi în curte.
„Mănușile folosite de operatorii de salubrizare nu protejează și cetățenii! Operatorii de salubrizare manipulează un număr mare de pubele zilnic, astfel că riscul de contaminare este unul ridicat. Dacă avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de cei din jurul nostru!”, a mai transmis asociația.
În București, Urban SA, care operează în special în sectorul 6, a transmis același mesaj.
„La stația de sortare tot găsim asemenea deșeuri amestecate în fracția reciclabilă. Suntem nevoiți să le redirecționăm către incinerare sau depozitare. O veste proastă pentru calitatea reciclării, dar mai important este că ar putea prezenta un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare. Vă rugăm, puneți-vă măștile de față și mănușile utilizate în pubela pentru fracția umedă și numai acasă, nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale”, a transmis compania.
Autoritățile din Timișoara au făcut apel la locuitori să nu mai arunce măștile și mănușile în vasul de toaletă, după ce angajații unei stații de epurare au găsit o mulțime de articole sanitare în conducte.
sursa: green-report.ro