Orban: ”Am propus o măsură pentru a putea evita răspândirea de fake news-uri în ceea ce priveşte reţelele de comunicare”

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că a propus o măsură care să permită eliminarea postărilor care sunt fake news-uri de pe reţelele de comunicare.

„În ceea ce priveşte reţelele de comunicare, am propus o măsură pentru a putea evita răspândirea de fake news-uri, de informaţii false. Acum, pe analizele pe care le-am făcut în ultimele două săptămâni, e o producţie şi o distribuţie de fake news-uri îngrijorătoare şi există o măsură propusă astfel încât să se poată, din punct de vedere tehnic, să fie scoase postări care sunt, în mod evident, fake news-uri”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a mai spus, întrebat în acest sens, că, la nivel guvernamental, se discută posibilitatea înăspririi pedepselor pentru nerespectarea carantinei, a izolării la domiciliu sau a declaraţiilor false pe propria răspundere.

„În ceea ce priveşte înăsprirea pedepselor, discutăm această posibilitate. Ceea ce ne interesează este să întărim mecanismul de verificare a respectării deciziilor de izolare la domiciliu şi a respectării condiţiilor de carantină în care să implicăm, pe lângă structurile care există la nivelul Ministerului de Interne, orice instituţie care are capacitatea de a verifica respectarea izolării la domiciliu sau a carantinei. Repet, discutăm de posibilitatea întăririi pedepselor, dar ne interesează întărirea capacităţii instituţionale de a asigura verificarea şi, în cazul încălcării, sancţionarea nerespectării izolării la domiciliu”, a spus Orban.