Oxford Analytica: Klaus Iohannis erodează democraţia pluralistă din România

Preşedintele Klaus Iohannis ”erodează democraţia pluralistă din România”, arată o analiză realizată de specialiştii think tank-ului britanic Oxford Analytica. Aceştia apreciază că întoarcerea şefului de stat către armată şi servicii „ridică îngrijorări cu privire la viitorul democraţiei din România”, potrivit News.ro.

Oxford Analytica, unul dintre cele mai renumite think tank-uri din lume, a realizat o analiză referitoare la preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta „erodează democraţia pluralistă din România”, arată specialiştii încă din titlul analizei. 

„Întoarcerea lui Iohannis către armată şi serviciile de informaţii ridică îngrijorări cu privire la viitorul democraţiei din România”, mai arată specialiştii. 

Aceştia fac referire la rolul preşedintelui în ruperea coaliţiei dintre PNL şi USR şi formarea coaliţiei PNL-PSD,”partide în mod normal rivale, care deţin majoritatea locurilor în Parlament”.

”Eforturile sale (…) au subminat politica competitivă şi controlul asupra acţiunilor guvernului”, mai arată analiza. 

Potrivit specialiştilor, ”popularitatea preşedintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă”, având în vedere ”încercarea sa de a reduce influenţa parlamentului, permiţând epurarea judecătorilor anticorupţie şi aducând figuri militare în politică”. 

Documentul face referire la numeroase deficienţe din justiţie, care pot duce la pierderea de fonduri de la Uniunea Europeană din cauza nerespectării statului de drept.

De asemenea, se apreciază că este ”puţin probabil” ca România să acceadă la Spaţul Schengen. 

Documentul face referire la legile siguranţei naţionale, care, potrivit informaţiilor publicate în presă, ar spori puterile serviciilor de informaţii.