Pacienţii infectaţi cu COVID-19 vor putea fi transferaţi în Germania

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat duminică o hotărâre prin care pacienţii români infectaţi cu COVID-19 pot fi transferaţi în Germania, pentru tratament.

„Se abilitează Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, să semneze acordul pentru transferul pacienților cu forme severe și grave de COVID-19 în Republica Federală Germania”, se arată în hotărârea CNSU.

Transportul pacienţilor va fi realizat cu aeronave din dotarea Ministerului Apărării Naţinale sau din dotarea Forţelor Aeriene Germane.

Decizia a fost luată „având în vedere situația epidemiologică la nivel național caracterizată de supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv”, conform CNSU.

De asemenea, autorităţile guvernamentale române au luat în considerare faptul că „la nivelul României nu pot fi suplimentate locurile pe secțiile de terapie intensivă pentru pacienții cu forme grave și severe de COVID-19 și este imperios necesar acordarea asistenței medicale de specialitate în secții de terapie intensivă”.