Palatul Cultural din Blaj şi etnograful Zoltán Kallós, distinşi cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017

Palatul Cultural din Blaj şi etnograful Zoltán Kallós au primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017,la secţiunea Conservare, respectiv Serviciu dedicat, acordate de Europa Nostra,federaţia pan-europeană a ONG-urilor de patrimoniu şi de programul CE,Europa Creativă.

Etnograful Zoltán Kallós din Transilvania a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra acordat la secţiunea Serviciu dedicat.

Zoltán Kallós este unul dintre cei mai cunoscuţi şi de succes etnografi din secolul XX. Colecţiile sale cuprind elemente tagibile şi intangibile ale comunităţilor ungare, române, saxone şi rrome din Transilvania, fiind deosebit de valoroase pentru prezervarea culturii folclorice din Europa. Kallós a realizat colecţia sa de folcor în ultimii 70 de ani cu scopul de a conserva nu doar dovada fizică a acestor culturi bogate, ci şi cântece, poezii, dansuri, obiceiuri şi folclor care formează baza identităţii europene. El şi-a continuat eforturile în ciuda condiţiilor politice dificile şi prin sacrificiile personale pe care le-a făcut.