Pandemia de Covid-19 accelerează închiderea minelor de cărbune din Polonia

Polonia, ţara europeană cu cel mai mare consum de cărbune, va închide 12 mine, identificate drept focare de contaminare cu noul coronavirus, pe o perioadă de trei săptămâni, a anunţat luni vicepremierul Jacek Sasin, relatează Reuters.

Minerii reprezintă 20% din totalul contaminărilor cu SARS-Cov-2 în Polonia, potrivit agenţiei oficiale poloneze de presă PAP.

”Asemenea măsuri sunt necesare pentru a opri aceste focare infecţioase”, a declarat Jacek Sasin.

Acţiunile grupului JSW – cel mai mare producător de cărbune din Europa – au înregistrat o depreciere cu 10% la anunţarea închiderii minelor.

JSW precizează într-un comunicat că a înregistrat 2.771 de contaminări cu noul coronavirus în rândul angajaţilor săi, în principal în minele de la Pniowek (sud) şi Zofiowka (centru).

Guvernul polonez intenţionează să prezinte în săptămânile următoare un plan de restructurare a sectorului minier. Potrivit unor surse contactate de Reuters, cel puţin trei mine de huilă ar putea fi închise definitiv în lunile următoare.

Polonia a înregistrat o creştere puternică a contaminărilor cu noul coronavirus în weekend – peste 1.151 de cazuri în două zile – 576 sâmbătă şi 575 duminică, a anunţat Ministerul polonez al Sănătăţii, relatează AFP..

Aproape două treimi dintre aceste persoane infectate în weekend sunt angajaţi ai minei Zofiowka şi membri ai familiei lor, în oraşul Jastrzebie-Zdroj, potrivit ministerului.

Zofiowka face parte din grupul JSW, care a anunţat duminică pe Twitter un număr important de contaminări la mina de la Pniowek, în Silezia – epicentrul epidemiei în Polonia.

Bilanţul contaminărilor cu noul  coronavirus a crescut la 26.561 de la începutul epidemiei în Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori.

În Cehia vecină, sute de contaminări cu noul coronavirus au fost diagnosticate la mina Darkov (nord-est), iar între pacienţi se află şi mineri polonezi.

Polonia, care primește 80% din energia sa din cărbune, este presată de Uniunea Europeană pentru a folosi mai puţin cărbune. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat recent, peste 90% dintre polonezi cred că schimbările climatice sunt o realitate, iar aproape 64% consideră că Polonia ar trebui să înceteze să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică, în ideea de a reduce emisiile poluante.