Papa Francisc pledează de Crăciun împotriva unui consumerism fără sens

Papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume, i-a îndemnat în omilia din noaptea Crăciunului pe credincioşi să-şi lase de o parte ”voracitatea” consumeristă şi să reflecteze la sensul spiritual al vieţii lor şi la împărtăşirea cu cei mai umili, relatează AFP.

Omul a devenit avid şi vorace. Să aibă, să strângă lucruri pare pentru multe persoane sensul vieţii”, a constatat Papa, în faţa aproximativ 10.000 de credincioşi adunaţi ca în fiecare an în maiestuoasa Bazilică Sfântul Petru la Roma.

O voracitate insaţiabilă traversează istoria umană, până la paradoxurile de azi, iar astfel unii se livrează la banchete în timp ce mulţi alţii nu au cu ce trăi”, a subliniat luni seara Papa argentinian, un apărător neobosit al celor săraci, îndemnând credincioşii ”să nu alunece în râpele lumescului şi consumerismului”.

Micul corp al Pruncului din Betleem lansează un nou model de viaţă: să nu devorezi şi nici să acaparezi, ci să împarţi şi să dai”, a pledat Papa în slujba din noaptea de Crăciun, care comemorează, în tradiţia creştină, naşterea lui Isus din Nazaret la Betleem. ”Oare reuşesc să trec de-atâtea lucruri neesenţiale pentru a duce o viaţă simplă? Să ne întrebăm: de Crăciun, oare-mi împart pâinea cu cel care n-o are?”, a lansat Francisc, exprimându-se sub baldachinul lui Bernin, sub care numai Suvernaul Pontin este autorizat să oficieze slujba.

Papa, care tocmai a împlinit vârsta de 82 de ani, îşi adresează mesajul de Crăciun „Urbi et orbi” (”Către cetate şi lume”) marţi, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.