Parlamentul României aprobă achiziția a 32 de avioane F-35 în cea mai mare tranzacție militară din istorie

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisiile de apărare din Parlamentul României au dat aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, pentru achiziția a 32 de avioane F-35. Această decizie reprezintă cea mai costisitoare achiziție din istoria Armatei Române, valoarea totală a tranzacției ajungând la 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.

Documentul oficial, semnat de președinții celor două comisii de Apărare, Laurențiu Dan Leoreanu și Nicoleta Pauliuc, arată că Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru armamente, va iniția procedura de atribuire a acordurilor aferente programului de înzestrare.

Contextul acestei decizii vine după ce Ministerul Apărării a solicitat, la sfârșitul lunii septembrie, aprobarea Parlamentului pentru demararea programului de achiziție a 32 de avioane militare F-35 din SUA. Decizia de achiziție a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată într-o ședință din aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Programul aprobat de CSAT prevede două etape de achiziție: în prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua, o escadrilă (16 avioane).

Suma de 6,5 miliarde de dolari va acoperi costurile pentru avioane, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor, precum și muniție specială aer-aer și aer-sol.

Avioanele de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin, sunt avioane multirol, adaptate pentru toate condițiile meteorologice, capabile să furnizeze capacități de război electronic, informații, supraveghere și recunoaștere.