Partidul de dreapta PP obține victoria în Spania, dar nu reușește să obțină majoritatea

Niciun partid sau niciun bloc nu obține o majoritate absolută la alegerile generale anticipate din Spania, după numărarea a 95% din voturi, în ciuda faptului că Partidul Popular (PP) conservator este pe cale să-i învingă pe socialiștii aflați la guvernare, relatează Reuters. Liderul Partidului Popular al Spaniei, Alberto Nunez Feijoo, a declarat că partidul său a câștigat alegerile parlamentare de duminică, după ce premierul Pedro Sanchez a revendicat victoria pentru stânga politică, deși conservatorii au obținut mai multe locuri în Parlament.

Cele două partide principale vor încerca să negocieze acorduri de coaliţie în vederea obţinerii unei majorităţi, însă analiştii au avertizat că procesul s-ar putea încheia cu un parlament fără majoritate şi cu noi alegeri.

După ce 100% din voturi fuseseră numărate luni la ora 1:30 a.m. (2330 GMT), Partidul Popular (PP), de centru-dreapta, aflat în opoziţie, avea 136 de locuri în parlament, în timp ce socialiştii (PSOE), aflaţi la guvernare, aveau 122 de locuri.

Cele două prtde nu au reuşit să obţină cele 176 de locuri necesare pentru a guverna. Dar socialiştii au avut o evoluţie mai bună decât se preconiza, în timp ce PP nu a reuşit să obţină majoritatea clară preconizată, ceea ce a dat un caracter dramatic numărătorii voturilor.

Partidele cu cel mai mare potenţial de a juca rolul de „kingmaker” au fost aproape la egalitate, cu Vox, de extremă dreapta, obţinând 33 de locuri, şi Sumar, de extremă stânga, 31.

Rezultatul semnifică faptul că Sanchez a trecut de la un probabil statut de premier demisionar la cel de potenţial candidat la formarea unui alt guvern. De asemenea, a torpilat aproape complet perspectiva ca un partid de extremă dreapta să participe la un alt guvern european, aşa cum preconizau sondajele, cu o coaliţie între PP şi Vox.

Firma de consultanţă Teneo a plasat şansele lui Sanchez de a forma o coaliţie mult peste cele ale liderului PP, Alberto Nuñez Feijoo, cu o probabilitate de 45% ca acesta să poată negocia un acord cu Sumar, de extremă-stânga, şi cu partide mai mici. Dar a atribuit acelaşi procent de probabilitate pentru necesitatea unor noi alegeri.

Lipsa unui rezultat clar a aruncat o umbră asupra actualei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi riscă să neliniştească pieţele.

Vorbind în faţa unor susţinători entuziasmaţi în faţa sediului central al PSOE din Madrid, duminică târziu, Sanchez a declarat că spaniolii au respins „blocul care priveşte înapoi, care a propus o anulare totală a tuturor progreselor pe care le-am făcut în ultimii patru ani”.

Într-un discurs mai discret la sediul PP din cealaltă parte a oraşului, Feijoo a insistat că partidul său a câştigat alegerile şi că va încerca să evite incertitudinea, vorbind cu toate partidele care doresc să formeze un guvern. Liderul Vox, Santiago Abascal, a declarat că Sanchez ar putea bloca orice încercare a dreptei de a forma un guvern.

Regele Felipe al VI-lea îl va invita pe Feijoo, cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi, să încerce să obţină postul de prim-ministru. Într-o situaţie similară, în 2015, liderul PP Mariano Rajoy a refuzat invitaţia regelui, spunând că nu a putut obţine sprijinul necesar.

Dacă Feijoo refuză, regele s-ar putea adresa lui Sanchez cu aceeaşi cerere. Legea nu stabileşte un termen limită pentru acest proces, dar dacă niciun candidat nu asigură o majoritate în termen de două luni de la primul vot pentru desemnarea premierului, trebuie organizate noi alegeri.

Sanchez a convocat alegeri anticipate surpriză după ce stânga a pierdut în alegerile locale din luna mai.