Partidul lui Ilan Șor a fost scos în afara legii la Chișinău

Curtea Constituțională a declarat luni drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost luată după ce Guvernul a depus o sesizare la Înalta Curte, cerând scoaterea Partidului Șor în afara legii, scrie deschide.md.

Formațiunea prorusă se află în spatele unui val de manifestaţii antiguvernamentale, iar Curtea Constituțională a decis că „a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova”. „Este o decizie așteptată de societate”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au pronunţat astfel în cazul unei sesizări depuse de guvernul de la Chişinău privind scoaterea în afara legii a formaţiunii politice fondate şi conduse de Ilan Şor, acuzat de Occident şi de Chişinău că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva sa. Dezbaterile de la Curtea Constituțională au început la 10 mai și au durat mai bine de o lună, timp în care părțile au fost invitate să-și prezinte argumentele.

În ședința de luni a Curții Constituționale, avocatul Guvernului, Eduard Digore, a acuzat că Partidul „ȘOR” ar fi mituit oameni să iasă la proteste: „Voi nici măcar statutul partidului vostru nu-l respectați. Nu ați vorbit despre demnitatea umană, pe care nu o cumperi cu 400 de lei – ca să vină în piață la proteste. Călcați în picioare demnitatea umană și le achitați bani ca pentru un obiect. Creați confuzie și vindeți democrația, faceți așa ca omul să perceapă aceasta ca pe o muncă zilieră”.

Deputatul Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului prorus Șor, pe numele căreia există un mandat de arestare la domiciliu, a spus că echipa lui Ilan Șor a găsit mai multe modalități ca să existe și să activeze în continuare, scrie deschide.md.

Ce înseamnă decizia Curții Constituționale

Potrivit preşedintelui Curții Constituționale, Nicolae Roşca, de la data pronunţării acestei hotărâri, Partidul Şor „se consideră dizolvat şi niciun act adoptat după pronunţarea hotărârii Înaltei Curţi nu are valoare juridică”.

Reprezentanţii Partidului Șor care au mandate de deputat în Parlament vor continua să-şi le exercite, doar că în calitate de deputaţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare. La fel, listele candidaţilor supleanţi în parlament şi în consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în parlament atribuit Partidului Șor devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituţională nu va valida un alt mandat.

Decizia Curții a fost luată în conformitate cu punctul patru al articolului 41 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.

Ministerul moldovean al Justiţiei va înfiinţa o comisie specială pentru a finaliza toate procedurile legale de dizolvare a partidului.