×

Pastorala de Paști 2025: „Învierea lui Hristos este temelia nemuririi noastre”

Pastorala de Paști 2025: „Învierea lui Hristos este temelia nemuririi noastre”

Hristos a înviat!

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române le transmite credincioșilor, în Pastorala de Paști din acest an, că Învierea lui Hristos este temelia credinței, dar și garanția învierii de obște a tuturor oamenilor. Într-un mesaj bogat în referințe biblice și teologice, Patriarhul subliniază dimensiunea dogmatică, duhovnicească și eshatologică a sărbătorii celei mai mari a creștinătății, Paștile.

„Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este inima Evangheliei și esența credinței ortodoxe”, afirmă Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. El subliniază că Hristos este „Întâiul născut din morți”, iar Paștile sunt „icoană profetică a învierii de obște”.

Moartea biruită de iubire

Pastorala reamintește că moartea nu a fost evitată de Hristos, ci a fost asumată în totalitate, pentru ca umanitatea să fie eliberată din robia păcatului și a morții. Citat din teologul Dumitru Stăniloae, Patriarhul afirmă că „moartea este biruită de iubire, de bucuria iubirii de Dumnezeu Cel iubitor de oameni”.

În acest sens, Hristos a intrat în suferință pentru ca ea să nu fie sfârșitul vieții, ci începutul unei alte vieți – cea veșnică, împărtășită tuturor celor ce cred în El și împlinesc porunca iubirii.

Învierea ca dar pentru toți oamenii

Învierea este prezentată nu doar ca un eveniment istoric și unic, ci și ca o realitate continuă care se manifestă în viața credincioșilor. Ea nu este rezervată doar celor drepți sau celor care cred, ci va cuprinde întreaga umanitate, după cum spune Scriptura: „precum în Adam toți mor, așa și în Hristos toți vor învia”.

Totuși, „cei ce au făcut cele bune vor învia spre viață, iar cei ce au făcut cele rele, spre osândire”, avertizează Patriarhul, citând din Evanghelia după Ioan. Iar această înviere începe deja în sufletul omului, prin credință și pocăință.

Biserica – spațiu al prezenței lui Hristos cel Înviat

Patriarhul Daniel afirmă că Hristos cel Înviat este prezent în Biserică, prin Duhul Sfânt, în Sfintele Taine și în mod special în Sfânta Euharistie: „Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi”.

De aceea, Duminica, ziua Învierii Domnului, este serbată în fiecare săptămână și este considerată „Ziua Domnului”, fiind o arvună a bucuriei veșnice.

Sensurile Învierii: spiritual, fizic, eshatologic

Patriarhul identifică trei niveluri ale înțelegerii Învierii:

Spiritual – sufletul se trezește din moartea păcatului și se întoarce la viața în Hristos. Fizic – prefigurată de învierile miraculoase din Evanghelii (fiul văduvei din Nain, fiica lui Iair, Lazăr), ca mărturie a puterii lui Hristos asupra morții biologice. Eshatologic – la sfârșitul veacurilor, toți oamenii vor învia și vor primi răsplata după faptele lor.

Învierea – lumină și nădejde pentru întreaga omenire

Fără învierea morților, spune Patriarhul, „viața omului s-ar reduce la un orizont biologic limitat”. Dar pentru creștin, moartea devine o trecere, o Paște spre viața veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.

„Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care L-au văzut pe Domnul Înviat”, subliniază Patriarhul Daniel, îndemnând la luminarea vieții prin fapte bune, credință și iubire.

Apel la rugăciune, solidaritate și susținerea Catedralei Naționale

În contextul sărbătorii, Patriarhul îndeamnă credincioșii să se roage pentru pace, să arate iubire frățească și solidaritate cu românii din diaspora. Totodată, mulțumește celor care susțin finalizarea Catedralei Naționale, programată pentru sfințire la 26 octombrie 2025.

Pastorala se încheie cu tradiționalul salut pascal: „Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!”, și cu binecuvântări de sănătate, bucurie și mântuire pentru toți credincioșii.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura