Poliția de Frontieră Română a refuzat intrarea în țară a patru politicieni pro-ruși din Republica Moldova în 2024, după ce aceștia primiseră interdicții de acces pentru o perioadă de cinci ani. Este vorba despre Maxim Moroșan, Alexandru Beșchieru, Veaceslav Lupov și Igor Tuleanțev, care au fost opriți la graniță și întorși din drum.
Cei patru au contestat deciziile în instanțele din Iași și București, cerând anularea interdicțiilor, însă Poliția de Frontieră a precizat că măsurile au fost luate de Serviciul Român de Informații (SRI) și Ministerul Afacerilor Interne, pe motiv de “pericol pentru apărarea și securitatea națională” și pentru suspiciuni legate de “finanțarea, pregătirea sau comiterea de acte de terorism”.
Legături cu proteste organizate de Ilan Șor și conexiuni politice controversate
Potrivit unor surse citate de G4Media.ro, trei dintre cei patru politicieni au fost vizați de interdicție după ce, în martie 2024, ar fi încercat să participe la un protest organizat la București.
Autoritățile din Republica Moldova susțin că acest protest, finanțat de Ilan Șor, ar fi fost coordonat cu partidul AUR din România. AUR a negat vehement orice implicare.
În prezent, la instanțele din Iași și București sunt deschise patru procese în care cetățeni moldoveni solicită anularea documentelor prin care li s-a interzis accesul în România.
Maxim Moroșan – interdicție din 2022 pentru “pericol la securitatea națională”
Maxim Moroșan contestă decizia de interdicție în România pentru perioada 2022-2027 la Curtea de Apel București.
• Pe 9 aprilie 2024, Moroșan a încercat să intre în România prin punctul de frontieră Sculeni, declarând că merge la Iași, Reșița și Timișoara pentru întâlniri politice.
• După verificări, i s-a comunicat că are interdicție și a fost trimis înapoi.
• Într-o postare pe rețelele sociale, a criticat decizia, spunând că este acuzat de “amenințare la securitatea națională a României” fără a fi vizitat vreodată această țară.
La proces, Poliția de Frontieră a precizat că Serviciul Român de Informații a impus interdicția pentru că Moroșan “prezintă pericol pentru apărarea și securitatea națională, ordinea și sănătatea publică”.
Legături cu Rusia și acuzații de huliganism
• Moroșan a fost consilier al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la Bălți.
• A locuit 20 de ani în Rusia, unde a activat ca “magician” și om de afaceri.
• A fost implicat în proiecte finanțate de fundații apropiate de Ilan Șor și oligarhul rus Grigore Caramalac.
• A fost arestat în vara anului 2023, fiind acuzat de huliganism după o bătaie într-un restaurant din Bălți.
Alexandru Beșchieru și Veaceslav Lupov – contestă interdicțiile la Tribunalul Iași
• Beșchieru și Lupov au depus contestații în aceeași zi, în octombrie 2024.
• Beșchieru a fost oprit la frontieră pe 6 iulie 2024, când încerca să intre în România cu familia, în drum spre Grecia.
• Lupov a fost oprit pe 4 iulie 2024, când mergea la un festival în Bulgaria.
• Ambii au aflat ulterior că interdicțiile au fost impuse de Ministerul Afacerilor Interne sub suspiciunea că “finanțează, pregătesc sau sprijină acte de terorism”.
Beșchieru – fost candidat al Partidului Șor
• A candidat în 2021 la alegerile parlamentare din Republica Moldova pe listele Partidului Șor, ulterior declarat neconstituțional și dizolvat.
• În 2023, a fost liderul unui nou bloc politic pro-rus, “Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, susținut de Ilan Șor.
Lupov – interdicții financiare impuse de autoritățile moldovenești
• În 2022, a fost inclus de Serviciul de Informații și Securitate din Moldova pe o listă de persoane cu restricții financiare.
• A fost acuzat de conexiuni cu oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și cu cetățeanul rus Igor Ceaika, asupra cărora SUA au aplicat sancțiuni.
Igor Tuleanțev – contestă interdicția la Curtea de Apel București
• Tuleanțev a fost întors de la vama Albița pe 9 septembrie 2024 și contestă măsura în instanță, cu termen pe 26 februarie 2025.
• În 2015, a vizitat Palatul Parlamentului din București și a postat pe rețelele sociale mesajul:
“Bucureștiul este al nostru. Îi vom învăța să-și iubească Patria.”
• În 2012, a organizat proteste violente împotriva unioniștilor din Republica Moldova, în timpul unui marș pro-românesc.
Interdicțiile au fost impuse după un avertisment al autorităților din Republica Moldova
Potrivit G4Media.ro, autoritățile moldovenești au avertizat România în martie 2024 despre planul a 200 de basarabeni de a protesta la București, în ziua participării Maiei Sandu la congresul Partidului Popular European.
• Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne a analizat informațiile și 116 persoane au primit interdicție de intrare în România.
• Poliția din Republica Moldova a declarat că protestatarii erau plătiți de Ilan Șor, iar deplasarea lor a fost blocat datorită colaborării cu autoritățile române.
Acuzațiile privind o posibilă legătură cu partidul AUR au fost respinsă vehement de această formațiune politică, care a calificat afirmațiile drept “intoxicare periculoasă”.
Cei patru politicieni pro-ruși contestă interdicțiile impuse de România, însă documentele oficiale arată că măsurile au fost luate de SRI și MAI, pe baza unor informații clasificate care îi indică drept o amenințare la adresa securității naționale.
Pe 21 februarie 2025, Maxim Moroșan va avea o nouă audiere la Curtea de Apel București, iar pe 26 februarie 2025, va fi analizată contestația lui Igor Tuleanțev. Celelalte două cazuri sunt în așteptarea stabilirii termenelor de judecată.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.