Pe agenda CCR legea de înființare a Agenţiei pentru Monitorizarea Întreprinderilor Publice

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea USR şi Forţa Dreptei asupra legii prin care este înfiinţată Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

USR, alături de Forţa Dreptei, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională legea privind guvernanţa corporativă, adoptată de Parlament, „prin care este întărită căpuşarea companiilor de stat şi e înfiinţată o super-agenţie prin care Marcel Ciolacu să controleze, când preia funcţia de premier, întreprinderile publice”.

În sesizarea depusă la CCR, USR invocă încălcarea principiilor bicameralismului şi egalităţii în faţa legii, precum şi pe cel al securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor.

În ceea ce priveşte principiul bicameralismului, încălcarea rezultă din cele peste 700 de amendamente adoptate la Camera Deputaţilor fără să fi fost discutate şi la Senat, astfel că forma adoptată de Camera Deputaţilor poate fi considerată o cu totul altă lege decât cea adoptată de Senat, menţionează formaţiunea, care adaugă că legea conţine prevederi de natură să genereze discriminări.

Potrivit USR, este vorba de noua „super-agenţie”, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, pe care o va coordona premierul, al cărei personal va fi plătit cu 50% în plus faţă de celelalte funcţii publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. „Or, este evident că e vorba de un privilegiu nejustificat acordat angajaţilor viitoarei agenţii, ceea ce contravine principiului egalităţii în faţa legii, consacrat de Constituţie”, spune USR.

USR arată că a votat împotriva legii privind guvernanţa corporativă, acuzând grave încălcări ale Regulamentului Camerei în cadrul procedurii parlamentare şi arătând că prevederile impuse de PSD – PNL – UDMR nu doar că nu vor îmbunătăţi activitatea companiilor de stat, ci vor întări „căpuşarea” lor şi vor crea noi „sinecuri” pentru activul de partid.