Persoanele vaccinate contra Covid-19 au un risc de două ori mai mic de infectare

Persoanele vaccinate complet au un risc cu 50-60% mai mic de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, inclusiv cu forme asimptomatice, arată un amplu studiu englez privind prevalența Covid-19, potrivit Reuters.

Cercetătorii de la Imperial College London spun că cei care au primit două doze de vaccin sunt de două ori mai puțin predispuși la infectarea cu Sars-Cov-2, la acest rezultat ajungându-se după ajustarea datelor cu alți factori, precum vârsta sau dacă au avut simptome de Covid-19.

Dacă sunt luați în considerare doar cei care au avut simptome de Covid-19, eficiența vaccinurilor urcă la 59%, potrivit studiului realizat într-o perioadă în care varianta Delta a înlocuit complet fosta variantă dominantă, Alfa.

Estimările prezentate – care nu prezintă eficiența pe fiecare vaccin – sunt mai mici decât cele prezentate de Public Health England (PHE) pentru produsele Pfizer și AstraZeneca.

Cercetătorii au spus că acest lucru nu este surpinzător sau îngrijorător, ținând cont că estimările PHE se bazează pe cei care au avut simptome și au fost testați, în timp ce studiul Imperial College a fost făcut astfel încât să acopere mai mulți oameni.