Peste 10.000 de cămile vor fi împușcate în Australia, din cauza resurselor limitate de apă

În zonele afectate de secetă din Australia, cămilele caută surse de apă peste tot, inclusiv în localități. Astfel, 10.000 de animale vor fi împușcate din elicopter, din populația de 1,2 milioane din această țară.

Departamentul de Mediu din Australia a aprobat operațiunea în cadrul căreia „până la 10.000 de cămile vor fi exterminate în concordanţă cu cele mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor”. Animalele vor fi împușcate începând de azi, în cinci zile, din elicoptere, atunci când se află în zone izolate. Carcasele lor vor fi lăsate să se usuce, apoi vor fi arse.

Autorităţile locale din Australia de Sud au declarat că turme „extrem de mari” afectează comunităţile rurale – ameninţând puţinele surse de hrană şi de apă, avariind infrastructura şi reprezentând un pericol la adresa şoferilor.

Localnicii s-au plâns că animalele au intrat în comunități și au făcut ravagii în timp ce căutau orice resursă de apă disponibilă – cămilele pot simți apa de la 5 kilometri -, inclusiv în robinete și rezervoare.

„Suntem blocați în condițiile astea inconfortabile și în căldură deoarece vin cămilele, ne dărâmă gardurile, se apropie de case și încearcă să scoată apa din aparatul de aer condiționat”, a spus Marita Baker, membră în comitetul executiv din APY.

Prima zonă în care se aplică această măsură este Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), în regiunea de nord-vest din Australia de Sud, unde trăiesc circa 2.300 de indigeni.

„Aceste grupuri (de cămile) exercită presiune asupra comunităţilor îndepărtate de aborigeni din zona APY şi a activităţilor de păşunat, cămilele fiind în căutare de apă”, a declarat într-un comunicat comitetul executiv din APY.

Departamentul de Mediu din Australia de Sud a declarat că seceta a provocat de asemenea „probleme grave în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor” deoarece cămilele au murit de sete sau s-au călcat în picioare în căutare de apă.

„În unele cazuri, animalele moarte au contaminat surse importante de apă şi situri culturale”, a adăugat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Experții spun că există în jur de 1,2 milioane de cămile în Australia, mare parte concentrate în mijlocul țării. Richard King, manager al terenurilor din APY, a spus că sunt atât de multe cămile, încât ar dura cel puțin trei ani să fie exterminate.

sursa: green-report.ro