Peste 10.000 de spectatori la concertele compozitorului Vladimir Cosma din Franţa şi Elveţia

Compozitorul şi dirijorul român Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret au încheiat marţi seară, pe 14 februarie, la Lille, turneul „50 de ani de succes artistic", desfăşurat în Franţa şi Elveţia, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Turneul a debutat cu un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris pe 9 octombrie 2016, la care au participat peste 3.000 de spectatori. Evenimentul din Capitala franceză a fost urmat, în 2017, de alte patru concerte în Franţa şi Elveţia: Geneva (9 februarie), Lyon (10 februarie), Rouen (11 februarie), Lille (14 februarie).

Ceea ce i-a încântat pe cei peste 10.000 de spectatori care au participat la acest turneu a fost întâlnirea dintre experienţa şi carisma lui Vladimir Cosma, aflat în completă forţă scenică la vârsta de 79 de ani, şi entuziasmul celor 200 de muzicieni tineri care l-au acompaniat, instrumentişti, corişti, solişti virtuozi, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. În fiecare seară, la finalul concertelor, circa 3.000 de oameni, în picioare, au aplaudat şi au ovaţionat cu frenezie prestaţia muzicienilor în oraşele din Franţa şi Elveţia.

„A fost un adevărat tur de forţă mersul între aceste oraşe într-un timp extrem de scurt. Găsesc puţin din aerul ţării noastre, cântând în străinătate cu românii de acasă. Mulţumesc foarte mult Institutului Cultural Român pentru sprijin, aceste concerte mi-au permis să dezvolt şi să dau o viaţă nouă unor bucăţi muzicale, întipărite în memorie graţie cinemaului. Acest prim turneu a constituit o experienţă formidabilă, care mi-a oferit ocazia să întâlnesc publicul, dirijând o mare orchestră simfonică, coruri şi solişti cu talente excepţionale", a declarat compozitorul Vladimir Cosma.