Peste 382 de copii au fost abuzați sexual de clerici din Polonia

Peste 382 de copii au fost abuzați sexual de clerici din Polonia începând cu 1990, a dezvăluit Biserica Catolică poloneză. Informația a fost dată publicității odată cu prezentarea rezultatelor unei anchete interne – relatează euronews.com.

Un număr de 198 de victime au fost sub vârsta de 15 ani, potrivit raportului.

Aceasta este o problemă deosebit de dureroasă și tragică, deoarece este legată de oameni consacrați, care s-au dedicat slujirii bisericii, altor ființe umane. S-au bucurat de încredere socială și această încredere socială a fost atât de tragic încălcată „, a declarat arhiepiscopul Marek Jedraszewski la Varșovia.

Raportul face parte dintr-o investigație privind abuzul pe scară largă asupra copiilor de către clerici în țări precum Chile, SUA, Australia și Irlanda, care a zdruncinat Biserica Catolică.

Polonia este una dintre cele mai devotate țări catolice din Europa, unde preoții au un statut social ridicat. Aproape 85% din 38 de milioane de locuitori ai Poloniei se identifică ca romano-catolici și în jur de 12 milioane participă la slujbă în fiecare duminică.

Cu toate acestea, autoritățile bisericești poloneze nu au ajuns încă la un consens cu privire la modul de abordare a problemei abuzului sexual.