Poliția de Frontieră reamintește regulile pentru călătoria în străinătate a minorilor români

Getting your Trinity Audio player ready...

Având în vedere apropierea vacanței de vară și creșterea numărului de călătorii internaționale, Poliția de Frontieră a emis duminică un comunicat prin care reamintește părinților și însoțitorilor minorilor români despre regulile stricte privind ieșirea din țară a acestora. Anunțul vine după ce în acest an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria pentru aproximativ 880 de minori români din cauza lipsei documentelor necesare.

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români minori pot ieși din țară numai în baza unui document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (pentru minorii peste 14 ani).

Poliția de Frontieră a subliniat că, odată cu aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim, minorii care călătoresc cu avionul nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare. Totuși, verificările punctuale pot fi efectuate în incinta aeroportului pentru a asigura deținerea documentelor necesare. În lipsa acestora, ieșirea din țară nu va fi permisă.

Documentele necesare pentru ieșirea din țară a minorilor români:

 1. Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană:
  – Document de călătorie valabil;
  – Acordul celuilalt părinte (când călătorește cu un singur părinte);
  – Acordul ambilor părinți (când călătorește cu altă persoană decât părintele);
  – Doar document de călătorie (dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada acestui lucru);
  – Acordul unuia dintre părinți (pentru studii/concursuri/tratament medical, cu dovada scopului declarat al călătoriei).
 1. Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit:

– Document de călătorie valabil;
– Acord din partea ambilor părinți;
– Doar document de călătorie (dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara de destinație).

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta fiind consultat electronic de polițistul de frontieră. Totuși, dacă se constată că însoțitorul a săvârșit infracțiuni grave (ex. omor, infracțiuni sexuale, trafic de droguri), acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Acordul părinților sau al reprezentantului legal pentru călătoria minorului trebuie să fie materializat într-o declarație notarială, conformă cu modelele postate pe site-ul Poliției de Frontieră.

În ultimele luni, aproximativ 150 de minori români au fost opriți la frontieră pentru că nu aveau documentele necesare, cel mai frecvent din lipsa acordului notarial al celuilalt părinte sau a documentelor de călătorie valabile.