Politicile migratorii din Europa devin din ce în ce mai restrictive

Getting your Trinity Audio player ready...

UNIUNEA EUROPEANĂ, 4 octombrie – În contextul în care numărul sosirilor și al cererilor de azil este în creștere în acest an pe continent, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt pe cale să adopte, după patru ani de negocieri, pactul privind migrația și azilul. Guvernele adoptă poziții din ce în ce mai stricte, în ciuda nevoilor de forță de muncă. Subiectul va fi discutat în cadrul consiliului european de vineri, care va avea loc la Grenada, în Spania.

Răspunzând la creșterea numărului de cereri de azil (+28% în primul semestru), guvernele europene au adoptat în general o poziție mai dură. Problema migrației, care a fost un subiect de dezacord în UE încă din „criza refugiaților” din 2015, a început să prezinte convergențe anterior neașteptate în ultimele săptămâni.

În mod semnificativ, Germania, care anterior refuzase din motive umanitare, a aprobat la 28 septembrie un text-cheie al reformei sistemului migratoriu european. Acest lucru deschide calea către un acord global între cele 27 de state membre, deși Italia încă are rezerve cu privire la protecția acordată ONG-urilor care efectuează salvări pe mare.

Comisia Europeană speră că întregul pact pentru migrație și azil va fi adoptat până în februarie 2024, înainte de alegerile europene din iunie. A fost nevoie de patru ani de negocieri, controverse și, în cele din urmă, de apropiere pentru a ajunge la acest punct, în ciuda opoziției Ungariei și Poloniei față de principiul solidarității în gestionarea migranților.