Polonia nu va mai furniza arme Ucrainei

Getting your Trinity Audio player ready...

Polonia a anunțat că nu va mai furniza arme Ucrainei, subliniind tensiunile crescânde dintre cele două țări. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut această declarație în timpul unei apariții la postul privat de televiziune Polsat News.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul Morawiecki, menționând că se concentrează pe modernizarea și înarmarea rapidă a armatei poloneze pentru a o face una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa într-un timp scurt.

Cu toate acestea, Morawiecki a precizat că hubul militar situat în orașul Rzeszow, prin care trec echipamente occidentale cu destinația Ucraina, funcționează în continuare normal. Nu au fost oferite detalii cu privire la momentul exact în care Polonia a încetat să furnizeze arme Ucrainei sau dacă acest lucru este legat de disputele legate de cerealele ucrainene. Polonia a interzis importul de cereale ucrainene pentru a proteja fermierii săi.

Anunțul premierului polonez a venit la câteva ore după ce ambasadorul ucrainean a fost convocat „de urgență” la Varșovia pentru a protesta față de comentariile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU. Zelenski a criticat „unele țări care pretind că sunt solidare cu Ucraina, dar sprijină indirect Rusia”.

În replică, diplomația poloneză a respins aceste acuzații și a avertizat că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import. Acest conflict comercial a escaladat odată cu decizia recentă a Bruxellesului de a pune capăt interdicției de a importa cereale ucrainene, ceea ce a provocat măsuri unilaterale de embargo din partea Poloniei și a altor țări. Ucraina a răspuns prin anunțarea intenției de a depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

Diplomația ucraineană a subliniat că a propus o soluție constructivă la problema cerealelor și a deplâns remarcile considerate incorecte ale președintelui polonez Andrzej Duda, care a comparat Ucraina cu un om care se îneacă, punând în pericol pe cel care încearcă să-l salveze (Polonia). Tensiunile dintre cele două țări rămân în creștere, cu riscuri pentru relațiile bilaterale și pentru situația regională.