Portret de artist: soprana Anda Louise Bogza

Anda Louise Bogza

De la ora 12:00, miercuri 5 iulie, la Radio Clasic, vorbim cu soprana Anda Louise Bogza. Realizator: Irina Hasnaș

Anda Louise Bogza s-a născut la Piatra Neamț și a studiat muzica la Conservatorul George Enescu din București și la Academia de Artă a Interpretării din Praga. Și-a început cariera pe scena Operei de Stat și a Teatrului Național din Praga unde a rămas cu angajamente până astăzi.

Printre rolurile pe care le-a portretizat în Praga se numără Abigaille în Nabucco, Amelia în Un ballo in maschera, Donna Anna în Don Giovanni, Desdemona în Otello, Elisabetta în Don Carlo, Giorgetta în Il Tabarro Katerina în Káťa Kabanová, Leonora în Il Trovatore, Lisa în Pique Dame, Minnie la La Fanciulla del West, Sina în Verbulung im Traum al lui Hans Krása, și rolurile din titluri în Aida, Jenůfa, Manon Lescaut, Tosca, Turandot.

Anda-Louise Bogza menține o carieră internațională activă ca artist independent. A cântat Aida la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Deutsche Oper Berlin și Opera Leipzig. A interpretat Tosca la Maggio Musicale Fiorentino, Opera de Stat Bavareză, Opera Frankfort, Grand Theatre de Bordeaux, Noua operă israeliană, Marele Théâtre de Luxemburg, Teatrul Național Slovac, în Japonia, Opera Națională Românească și la Festivalul Salzburg. A cântat, de asemenea, la Suntory Hall din Tokyo și Opéra de Marseille. În 2005, ea a făcut prima apariție la Opéra National de Paris în rolul principal al Rusalka lui Dvořák.

Anda-Louise Bogza locuiește în prezent în Republica Cehă.