Premierul a cerut ca numărul de paturi la ATI să crească la 1.600

Premierul Florin Cîţu a solicitat, duminică, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), identificarea unor spitale noi care să se alăture celor existente în lupta anti-COVID, creşterea la 1.600

În prezent, majoritatea locurilor libere în secțiile de terapie intensivă destinate bolnavilor de COVID-19 sunt ocupate, inclusiv în București.

Duminică, la prânz, 1.232 de paturi erau ocupate,  cu 66 mai multe decât acum 2 zile, iar șeful Departamentului pentru Situații de UrgențăRaed Arafat, a precizat pentru Europa FM că,  din nou, medicii sunt obligați să facă transferuri între orașe.

 • În județul Constanța, mai sunt doar 5 locuri libere în secțiile ATI destinate pacienților covid, două la Spitalul Municipal Medgidia și trei la Spitalul Județean de Urgență Constanța. La Spitalul Municipal Mangalia și Spitalul de Boli Infecțioase Constanța nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Întregul județ este  e la un pas de intrarea în scenariul roșu.
 • În Neamt, criza locurilor la ATI îi obligă și pe medicii  să apeleze, des, la transferarea pacienților în alte judete.
 • La Galați, în prezent, sunt libere doar 2 locuri la ATI din 16. Locurile care au devenit libere s-au ocupat aproape imediat, in ultimele 5 zile.
 • La Arad, numărul locurilor de la ATI COVID se impuținează pe măsură ce crește numărul de îmbolnăviri . În doar 24 de ore, în județ au fost 20 de internări cauzate de covid 19.
 • La Iași, paturile legate la rețeaua de oxigen sunt ocupate în totalitate.
 • La Craiova, atât secția ATI de la Spitalul Județean este plină, cât și izolatoarele.
 • La Cluj Napoca, autoritățile vor să suplimenteze capacitatea de primire în secțiile ATI, întrucât numărul cazurilor grave este în creștere. Duminică, ultimele 7 locuri s-au ocupat în câteva ore.
 • Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava nu mai sunt paturi libere la ATI. Aici sunt internate  55 de persoane cu forme grave şi severe de COVID-19. Totodată, Spitalul Municipal Rădăuţi nu mai are paturi disponibile pentru pacienţi COVID-19.
 • La Alba Iulia, toate cele 20 de paturi disponibile la ATI pentru pacienții cu COVID-19 sunt ocupate. DSP caută acum soluții pentru suplimentarea cu încă 10 paturi a secției ATI covid de la Spitalul din Aiud, singurul din județ unde există astfel de paturi.
 • La Brașov,  situația este atât de dificilă, încât se fac liste de așteptare pentru locurile de la ATI. De 5 luni, acestea sunt ocupate în totalitate.
 • Și în Gorj situația este critică, ca urmare a faptului că nu mai există locuri disponibile pentru bolnavii de Covid. Niciun spital din județ nu mai poate trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și s-a decis ca cei în stare gravă să fie transferați către spitalele din alte județe.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a spus la Europa FM că situația încă este gestionabilă, deși medicii din mari spitale avertizează că situația epidemiei se agravează de la o zi la alta în țară.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică 4.383 de cazuri noi de Covid și 44 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus, înregistrate în ultimele 24 de ore în România. Aproape un sfert dintre noile cazuri, sunt în București.