Premierul britanic susține că Rusia plănuiește cel mai mare război din 1945

Dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa din 1945”, a spus premierul Boris Johnson.

El a declarat într-un interviu pentru BBC: „Toate semnele sunt că planul a început deja în anumite privințe”. Serviciile de informații sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie care va încercui capitala Ucrainei Kiev, a spus Johnson.
„Oamenii trebuie să înțeleagă costul absolut pe care îl poate presupune viața umană”, a spus el.

Premierul a făcut această declarație la Munchen, unde liderii mondiali se întâlnesc pentru o conferință anuală de securitate.
Cele mai recente estimări ale guvernului american sugerează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt acum staționați de-a lungul graniței cu Ucraina, atât în Rusia, cât și în Belarusul vecin – dar această cifră include și rebelii din estul Ucrainei.

Dl Johnson a mai indicat că Regatul Unit va introduce sancțiuni și mai ample împotriva Rusiei decât s-a sugerat anterior.
El a spus că Regatul Unit și SUA vor opri companiile rusești „să tranzacționeze cu lire sterline și dolari” – o mișcare despre care a spus că va „lovi foarte, foarte puternic” Rusia.
Sancțiunile anterioare menționate de miniștri includeau lărgirea listei de oameni și afaceri rusești pe care Marea Britanie le-ar putea viza.

Întrebat dacă se crede că o invazie rusă este încă iminentă, dl Johnson a spus: „Mă tem că asta arată dovezile, nu se poate nega.
„Adevărul este că toate semnele sunt că planul a început deja, în anumite privințe”.
Premierul a spus că președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că serviciile de informații sugerau că forțele ruse nu plănuiau doar să intre în Ucraina dinspre est, prin Donbas, ci și din Belarus în zona din jurul Kievului.
„Mi-e teamă să spun că planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi într-adevăr cel mai mare război din Europa din 1945, doar în ceea ce privește amploarea”, a spus premierul.
Oamenii trebuie să ia în considerare nu numai potențiala pierdere de vieți a ucrainenilor, ci și a „tinerilor ruși”, a adăugat el.
Johnson a vorbit după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și le-a spus liderilor mondiali într-un discurs că orice invazie a Ucrainei de către Rusia va „avea ecouri în întreaga lume”.