Premierul Ciucă anunță când vom scăpa de restricții

Premierul Nicolae Ciucă susține că din discuțiile pe care le-a avut cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o săptămână s-ar putea discuta despre eventuale măsuri de relaxare, în funcție de evoluția epidemiologică.

„Nu vreau să mă antepronunț. Am discutat cu dl ministru Rafila și el a spus că după 15 februarie, în funcție de datele în evoluția infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului” – a precizat premierul.

El a spus că are discuții continue la nivelul Ministerului Sănătății si se fac analize pe date concrete. „Ce vă pot spune e că începând de sâmbăta trecută am început să scădem, față de acum o săptămână”, a mai precizat el.

Guvernul a prelungit starea de alertă cu incă 30 de zile, începând cu 7 februarie, rămânând în vigoare majoritatea măsurilor, între care interdicția de organizare a evenimentelor private și obligativitatea măștii de protecție inclusiv în aer liber. 

O modificare importantă însă este că vor putea avea acces în supermaketurile din malluri și persoanele care nu au certificat COVID, adică cele care nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală sau nu au test.
În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% în localitățile unde rata de infectare nu depășește 3 la mia de locuitori și la o capacitate de 30% acolo unde incidența trece de 3. Accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care au un test negativ COVID. De asemenea, barurile, cluburile și discotecile rămân închise.