Premierul Marcel Ciolacu în vizită oficială în Israel: Mesaj de solidaritate și sprijin pentru comunitatea românească

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul României, Marcel Ciolacu, se află într-o vizită oficială în Israel, unde a transmis un mesaj de solidaritate poporului israelian și a subliniat sprijinul pentru comunitatea românească din această țară. În cadrul vizitei, Ciolacu va avea întâlniri cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, și cu reprezentanții comunității românești. De asemenea, premierul român va avea o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

Într-un comunicat de presă al Guvernului, Ciolacu a declarat: “Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară. În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură”.

În cadrul vizitei, premierul român este însoțit de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

La ora 12:45 premierul Ciolacu și premierul Netanyahu vor susține declarații comune de presă.

Update: ora 13:00

Ciolacu a condamnat cu fermitate atrocitățile comise de Hamas și a subliniat că Israelul are dreptul să se apere în conformitate cu dreptul umanitar. Premierul român a făcut, de asemenea, un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza și a exprimat încrederea că întreaga comunitate internațională se va implica în acest sens.

În plus, Ciolacu a mulțumit autorităților israeliene pentru sprijinul acordat în repatrierea a peste 2200 de cetățeni români din Israel și a reiterat necesitatea unei păci durabile în Orientul Mijlociu.