Premierul portughez Luis Montenegro urmează să-și depună demisia, după ce Guvernul său nu a obținut marți votul de încredere din partea Parlamentului. Refuzul deputaților de a susține Executivul ar putea deschide calea unor alegeri anticipate, marcând astfel a treia rundă de alegeri legislative din Portugalia începând cu anul 2022.
Negocieri eșuate și presiunea anchetei parlamentare
Votul din Parlament a fost precedat de dezbateri tensionate care au durat peste trei ore și jumătate, urmate de o pauză de o oră, timp în care Partidul Social Democrat (PSD, centru-dreapta), condus de Montenegro, și Partidul Socialist (PS) au încercat să ajungă la un compromis.
În centrul discuțiilor s-a aflat o cerere a socialiștilor pentru o Comisie parlamentară de anchetă privind un posibil conflict de interese al premierului. PSD a fost de acord ca Montenegro să participe, dar a cerut limitarea duratei anchetei la 15 zile, propunere respinsă de liderul PS, Pedro Nuno Santos, care a denunțat încercările Guvernului de a impune condiții.
În final, votul de neîncredere împotriva Guvernului a fost susținut atât de PS, cât și de partidul de extremă dreapta Chega, ceea ce a dus la înfrângerea Executivului condus de Luis Montenegro.
Scandalul care a dus la pierderea încrederii
Premierul Luis Montenegro, aflat la conducerea țării de mai puțin de un an, a fost implicat într-un scandal legat de o posibilă situație de conflict de interese. Familia sa deține o companie de prestări servicii care are contracte cu mai multe companii private, inclusiv cu un grup care beneficiază de concesiuni acordate de stat.
Pentru a evita acuzațiile, Montenegro a anunțat că firma va fi trecută exclusiv pe numele copiilor săi, dar opoziția a continuat să ceară explicații suplimentare.
“Nu am comis nicio infracțiune”, a declarat premierul în deschiderea dezbaterilor, insistând asupra faptului că este pregătit să ofere răspunsuri mai detaliate în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă.
Pedro Nuno Santos, liderul PS, a subliniat că există încă “îndoieli legitime” cu privire la legalitatea acțiunilor premierului, solicitând clarificări suplimentare.
Alegeri anticipate la orizont
Neacordarea votului de încredere ar putea duce la dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, însă decizia finală îi revine președintelui Marcelo Rebelo de Sousa. Acesta trebuie să consulte partidele parlamentare și să convoace Consiliul de Stat înainte de a anunța oficial măsurile pe care le va lua pentru soluționarea crizei.
În cazul în care alegerile anticipate vor fi convocate, ele ar putea avea loc pe 11 sau 18 mai, conform declarațiilor președintelui.
Chiar și în această situație, Luis Montenegro a anunțat că va candida din nou pentru funcția de prim-ministru, încercând să își recâștige sprijinul politic și să continue la conducerea Guvernului.
Un Guvern instabil și o criză politică în escaladare
Montenegro a reușit anterior să supraviețuiască două moțiuni de cenzură, însă pierderea votului de încredere reprezintă un obstacol major pentru viitorul său politic. Situația reflectă instabilitatea politică a Portugaliei, care se află în fața unor noi provocări electorale într-un climat marcat de acuzații, anchete și rivalități puternice între principalele forțe politice.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.