Premiile BAFTA Television 2017: Serialul „The Crown” conduce în lista nominalizărilor

Serialul tip dramă produs de Netflix „The Crown”, despre tinereţea Reginei Elisabeta a II-a, domină lista nominalizărilor la Premiile Academiei Britanice de Televiziune BAFTA TV 2017, fiind urmat de serialele "Fleabag" şi "Happy Valley", fiecare cu câte trei nominalizări.

Nominalizat nu doar la categoria cel mai bun serial tip dramă, „The Crown” a fost nominalizat şi la categoria cea mai bună actriţă pentru Claire Foy care o interpretează pe Elisabeta, precum şi la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar, titlu la care luptă Jared Harris şi John Lithgow, şi cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Vanessei Kirby.

Cele cinci nominalizări sunt ca o confirmare a investiţiei de 100 de milioane de lire pe care Netflix a făcut-o realizând „The Crown”, dar şi un indicator că platformele de video streaming sunt cele mai inventive în prezent în privinţa creării de conţinut original. „The Crown” primeşte astfel mai multă recunoaştere decât serialele produse de BBC.

Postul BBC3 are opt nominalizări însumate pentru serialele „Murdered by My Father” şi „Thirteen” şi comediile „Fleabag” şi „People Just Do Nothing”. „Fleabag”, serialul de comedie scris de Phoebe Waller-Bridge s-a dezvoltat dintr-un monolog ce a fost prezentat la Festivalul Edinburgh Fringe, şi a primit trei nominalizări BAFTATV pentru cea mai bună comedie, şi pentru cea mai bună interpretare feminină.

„NW”, adaptarea romanului lui Zadie Smith, care ia în discuţie viaţa de zi cu zi din Londra, a fost nominalizat la categoria single drama, iar Nikki Amuka-Bird la cea pentru cea mai bună actriţă.

„Damilola, Our Loved Boy”, dramatizarea morţii şocante a lui Damilola Taylor, în urmă cu 16 ani, difuzat pe canalul BBC1, este nominalizat la trei premii, inclusiv Best single drama, cel mai bun actor în rol principal, pentru Babou Ceesay şi o nominalizare pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Wunmi Mosaku.

La categoria cel mai bun actor, Benedict Cumberbatch a obţinut cea de-a 5-a nominalizare la Premiile Bafta TV pentru rolul său din „The Hollow Crown: The Wars of the Roses”, la aceeaşi categorie concurând şi Robbie Coltrane pentru rolul său din „National Treasure”.

În rândul nominalizaţilor Premiilor BAFTA TV se numără şi serialul „The Night Manager”, care în ciuda faptului că a primit mai multe distincţii la Globurile de Aur, a primit doar o nominalizare – pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Tom Hollander.

Sarah Lancashire a fost din nou nominalizată pentru rolul său din serialul poliţist „Happy Valley”, show-ul fiind nominalizat şi pentru Best drama series, cât şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Siobhan Finneran.

Nominalizările au fost anunţate de actriţa Michaela Coel şi Andrew Buchan, la sediul BAFTA din Londra.

Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Britanice de Televiziune va avea loc pe 14 mai la London’s Royal Festival Hall şi vor fi prezentate în premiră de Sue Perkins.