Premiile Gopo 2020: apel de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează și celebrează realizările anuale ale cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 14, care va avea loc în luna martie. Data limită a înscrierii: 13 ianuarie 2020. Nominalizările vor fi anunțate în luna februarie.

Peste 25 de lungmetraje, de ficțiune și documentare, lansate în cinema în cursul acestui an sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2020. Filmelele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie-31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme premiate și apreciate în festivalurile de film, cum sunt “La Gomera”, a cărui premiera internațională a avut loc la Cannes 2019 și este propunerea României la Oscar 2020, “Monștri.”, câștigător al Premiului Publicului la Berlinale și al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF, “Touch Me Not” – Ursul de Aur la Berlin 2018, filme cu succes la public precum “Maria, Regina României”, “Oh, Ramona” sau “Parking”, dar și lungmetraje de ficțiune care vorbesc despre trecutul nostru, ca “Arest” și “Între chin și amin” sau documentare precum “Timebox” și “Jurnalul familiei -Escu”.

Lista filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2019 este disponibilă mai jos.

Înscriere filme documentare și de scurtmetraj

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2019 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2019. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 16 decembrie 2019 – 13 ianuarie 2019.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă la următorul link: https://premiilegopo.ro/inscrieri.

Regulamentul Premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial https://premiilegopo.ro/regulament

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna februarie de un juriu de preselecţie format din profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei,  Teatrului Național București și Babel Communications.

Ne puteți urmări pe:

Website: https://premiilegopo.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/PremiileGopo/

Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

FILME ELIGIBILE PREMIILE GOPO 2020

AREST     

Regia: Andrei Cohn

CAP ȘI PAJURĂ   

Regia: Nicolae Constantin Tănase

CARDINALUL      

Regia: Nicolae Mărgineanu

CĂRTURAN         

Regia: Liviu Săndulescu

CĂLĂTORIA FANTASTICĂ A MARONEI  

Regia: Anca Damian

COMOARA NAIVĂ         

Regia: Copel Moscu

DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE          

Regia: Dana Bunescu, Mona Nicoară

EMIGRANT BLUES: UN ROAD MOVIE ÎN 2 ½ CAPITOLE

Regia: Mihai Mincan, Claudiu Mitcu

EPAVA    

Regia: Corneliu Gheorghiță

FACI SAU TACI    

Regia: Iura Luncaşu

GUVERNUL COPIILOR    

Regia: Ioana Mischie

HEIDI       

Regia: Cătălin Mitulescu

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN      

Regia: Toma Enache

JURNALUL FAMILIEI -ESCU        

Regia: Șerban Georgescu

LA GOMERA       

Regia: Corneliu Porumboiu

LARA. ARIBELLE ȘI MÂNA DESTINULUI

Regia: Ciprian Ioan Iacob

MARIA, REGINA ROMÂNIEI       

Regia: Alexis Sweet Cahill

MO          

Regia: Radu Dragomir

MONȘTRI.           

Regia: Marius Olteanu

OH, RAMONA!   

Regia: Cristina Jacob

PARKING

Regia: Tudor Giurgiu

PISICA VERDE     

Regia: Constantinescu Narcis

SĂ NU UCIZI        

Regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga

TIMEBOX

Regia: Nora Agapi

TOUCH ME NOT

Regia: Adina Pintilie

VALEA ORBILOR 

Regia: Ioan Ionescu

ZAVERA

Regia: Andrei Gruzsniczki

5GANG – UN ALTFEL DE CRĂCIUN         

Regia: Matei Dima