Premiul Eminescu pe 2019, acordat poetului care a ieșit pe locul doi

Premiul „Mihai Eminescu” pe 2019 a fost acordat poetului de pe locul al doilea în voturile juriului, iar cei 7.500 de euro trimiși celui care câștigase inițial, fără să poată să ajungă la premiere, au fost ceruți înapoi de organizatori, care au spus că regulamentul cere prezența la ceremonie.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia a fost acordat, marți, poetului Liviu Ioan Stoiciu, într-o gală care a avut loc la Botoșani. Distincția, ajunsă la cea de-a 28-a ediție, este cel mai respectat premiu românesc dedicat întregii opere pentru poezie.
La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivității, au apărut primele semne că nici în acest an acordarea premiului nu este ferită de controverse. Unul dintre poeții nominalizați, Constantin Abăluță, primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), banii ce se cuveneau câștigătorului, când organizatorii au constatat că regulamentul îi împiedică să acorde distincția unui autor care nu este prezent la ceremonie.
„Inițial am confirmat că voi merge, dar, din cauza unor probleme, le-am spus, marți dimineață, că nu voi putea să ajung la Botoșani. Cum banii erau deja trimiși în contul meu, a trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi”, a povestit Constantin Abăluță pentru Mediafax.
„Unii mi-au spus că am fost votat de patru membri ai juriului, alții, că ar fi fost cinci voturi pentru mine”, a mai spus poetul.
Juriul a fost condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.
La rândul său, Gellu Dorian, care organizează încă de la prima ediție premiile de la Botoșani, a confirmat faptul că regulamentul prevede acordarea trofeului numai unui poet care poate participa la ceremonie, în cazul în care nu a fost vorba despre un vot în unanimitate din partea juriului.
„Domnul Abăluță nu a putut fi prezent la Botoșani și juriul a decis, potrivit regulamentului, că, dacă poetul care a fost decis de juriu în primă fază nu are unanimitate de voturi, premiul i s-a cuvenit următorului poet de pe listă și i s-a cuvenit lui Liviu Ioan Stoiciu, cum spune regulamentul. Toți cei șapte poeți nominalizați meritau premiul”, a explicat Gellu Dorian.
Anul acesta, pentru marele premiu au mai fost nominalizaţi poeţii Matei Vişniec, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop.
Constantin Abăluţă s-a născut în 1938, în Bucureşti, unde a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. Constantin Abăluţă se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F.
Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în 1950, în județul Neamț și este poet, prozator și publicist asociat generației optzeci din literatura română. Primul său volum, „La fanion”, a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pentru 1980. În primele zile de după 1989 a condus Comitetul Provizoriu de Uniune Națională Vrancea.